Index Vakbarát Hírportál

Egy amerikai tagállamban szigorítják a techcégek adózását

2021. február 15., hétfő 15:56

Maryland államban új törvényt fogadtak el, amelynek értelmében akár tízszázalékos adót is kivethetnek a digitális reklámokra – írja a Gizmodo.

A reklámok után befizetendő adó mértékét többkulcsos rendszerben alkották meg, ezáltal azok a cégek fognak a legtöbbet fizetni, amelyeknek a legnagyobb a bevétele.

A New York Times szerint azoknak, akiknek az éves, globális szinten mért bevétele százmillió és egymilliárd dollár közé esik, csak két és fél százalékot kell fizetniük. Ezzel szemben a 15 milliárd dollár feletti bevétellel rendelkező cégeknek már tíz százalékot kell adózniuk.

A szakértők becslése szerint adó már idén 250 millió dollárral gazdagíthatja a kormányzati költségvetést, amit az iskolák fejlesztésére fognak fordítani.

A tervezetről a törvényhozás már tavaly tárgyalt, akkor viszont Larry Hogan, Maryland republikánus kormányzója első körben megvétózta. Ezt a vétót viszont most a törvényhozás érvénytelenítette, ezáltal hamarosan érvénybe léphet az új szabályozás.

Bill Ferguson, a tagállami szenátus elnöke szerint a döntés után a techcégek csak „korrekt mértékű" adót fognak befizetni a bevételeik után. Kiemelte: a koronavírus-járvány ezeknek a cégeknek a bevételét csak növelte, más vállalkozásokkal ellentétben, így nem fog nekik nagy nehézséget teremteni az összeg előteremtése.

Ennek ellenére az új törvénnyel nem mindenki elégedett. A tiltakozókat egy érdekvédelmi csoport, a Marylanders For Tax Fairness fogja össze, akik azt állítják, hogy a megnövekedett adóterhek miatt a vállalkozásoknak, illetve közvetve az új vásárlóiknak kell majd többet fizetniük a hirdetésekért.

A csoport szóvivője elmondta, hogy a döntést a bíróságon is meg fogják támadni. A tagállam főügyésze szerint ugyan megvan az esélye annak, hogy a bíróság alkotmányellenesnek ítéli az új törvényt, de ennél jóval valószínűbb, hogy helyben fogják hagyni a törvényt.

Maryland mellett más tagállamokban is felmerült már, hogy olyan törvényt hoznak, amely megadóztatná a techóriásokat.

Connecticut és Indiana tagállamok törvényhozásában már tárgyalnak is az erre vonatkozó tervezetekről.

Rovatok