Index Vakbarát Hírportál

Csökkent a mélyszegénységben élők száma Magyarországon

2021. február 22., hétfő 15:10

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon az elmúlt időszakban határozottan csökkent a szegénységben élők száma – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára hétfői, Tarpán tartott sajtótájékoztatóján az MTI szerint.

Fülöp Attila egy helyi nevelőszülőnél tett családlátogatás alkalmával elmondta: míg 2010-ben, a második Orbán-kormány hivatalba lépésekor az Európai Unió statisztikai hivatalának adatsorai szerint a mélyszegénységben élők aránya 23,4 százalék – azaz az egyik legrosszabb volt az unióban –,

addig ez az adat mára 8,7 százalékra csökkent, amivel Magyarország a legjobb 10 ország közé került.

Látszik, hogy van javulás, ez pedig részben a munkahelyteremtésnek köszönthető – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: a munkahelyek révén fejlődnek a közösségek, fejlődni tud az emberek létbiztonsága és jövedelmi helyzete, ezzel erősödik a szociális biztonság is.

Fülöp Attila emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt napokban a Gazdaságkutató Intézet (GKI) – a Policy Agenda adataira alapozva – olyan elemzést tett közzé, amely jóval kedvezőtlenebb képet mutatott a magyarországi mélyszegénység helyzetéről. 

A budapesti elemzői irodával szemben a valóság többek között itt van Tarpán, és ezt bizonyítják az Eurostat egész Európában elfogadott, valódi adatai is, vagyis csökkent a szegénységben élők száma

– mondta az államtitkár.

Fülöp Attila úgy fogalmazott: a GKI hangsúlyozottan becslésen alapuló létminimum-számítási adatait „el kell felejteni”, mivel véleménye szerint a hangulatkeltésen kívül másra nem jók. 

Rovatok