Index Vakbarát Hírportál

Többmilliós villanyszámlát kaptak a texasiak, nálunk nincs ok a pánikra

2021. február 23., kedd 17:54

Magyarországon az Európai Villamosenergia-átviteli Hálózatnak köszönhetően még krízishelyzetben is biztosítva van az áramellátás, így nem fordulhat elő az, ami Texasban történt.

Aligha örülne bárki annak, ha 200 ezer forintos számla helyett ötmilliósat kapna kézhez a villanyszolgáltatótól.

Szerencsére Magyarországon ilyen nem fordulhat elő, az Egyesült Államokban azonban igen, mert Texas független energiahálózattal rendelkezik, és felkészületlenül érte a hideg időjárás.

Igaz, nem átlagos vihar és hideg érte el a déli államot a múlt héten, mínusz 18 Celsius-fokot is mértek, ami a világ bármely pontján extrémnek számítana, hát még Texasban, ahol jóval melegebbhez vannak szokva. Más kérdés, hogy az 1933-ban mért rekordhoz (mínusz 31 fok) képest elmaradt a múlt heti hideg.

Bár mostanra jobb lett a helyzet, az időjárás így is számos probléma elé állította Texast. Az Egyesült Államok legnagyobb energiatermelő államában a legtöbb létesítményt nem készítették fel ilyen szélsőséges helyzetre, ráadásul a cégek sem fektettek be az erőművek téliesítésébe, emiatt az elektromos hálózat túlterhelődött, és egyes részeit le kellett kapcsolni, miközben egyre nagyobb lett az energiaigény. Texasban nyáron a legmagasabb a fogyasztás, mivel a nagy melegben mindenki hűteni akar, ilyen hideghez pedig nincsenek hozzászokva.

Emiatt viszont több millióan áram és víz nélkül maradtak, a háztartásokban, üzlethelyiségekben szünetelt az áramszolgáltatás,

a villamos energia ára pedig az átlagos 50 dollár/megawattóráról 9000-re ugrott.

Ez azért is fordulhatott elő, mert Texas egyike azon kevés államnak, amely független energiahálózattal rendelkezik, energiapiaca nem szabályozott, a szolgáltatók között pedig olyan is akad, amely a számlák összegét nemcsak a fogyasztástól, hanem a fogyasztói kereslettől is függővé teszi. Emiatt sorra érkeztek a panaszok, hogy sokan horribilis összegről kaptak számlát, még úgy is, hogy az idő nagy részében nem jutottak áramhoz.

Egy dallasi lakos arról beszélt, hogy az otthonáért, a vendégházáért és az irodájáért nagyjából

660 dollár (200 ezer forint) villanyszámlát szokott fizetni, ám a legutóbbi számláján 17 ezer dollárnál (ötmillió forintnál) is nagyobb összeg szerepelt a vihar miatt.

Az eset ráadásul nem egyedi, többen is jelezték, hogy számlájuk bőven meghaladja a 10 ezer dollárt, amelyet a megtakarításukból tudnak csak kifizetni.

A problémára igyekszik megoldást találni a kormány, Greg Abbott, Texas kormányzója például bejelentette, hogy az amerikai állam közműfelügyelete ideiglenesen megtiltja az energiaszolgáltatóknak, hogy számlát küldjenek ki a háztartásoknak, vagy díjtartozás miatt kikapcsolják az ellátást. Joe Biden elnök katasztrófahelyzetet hirdetett ki, így a lakosok támogatást igényelhetnek a kiadásaikhoz, többek között az energiaszámlákhoz is.

Az áramkimaradás mellett a vízhiány is óriási problémát okozott, a vízvezetékek elfagytak, miközben felszólították az embereket, hogy a csapvizet kizárólag forralva fogyasszák, mivel a víztisztító rendszer is megrongálódott. Az extrém hideg, az áramszünet és a vízhiány több mint 70 ember halálához vezetett.

Magyarországon nem fordulhat elő hasonló helyzet

Hazánkban szerencsére nem fordulhat elő hasonló helyzet. Egyrészt stabil a hálózat, bőven van tartalék áram. Az Európai Villamosenergia-átviteli Hálózat az egész európai régió áramhálózatainak összehangolásáért, a szállítói rendszert üzemeltetők együttműködéséért felel. Az Európai Unió rajta keresztül valósítja meg számos, az energiapiacot érintő rendelkezését, ráadásul összefogja az európai hálózatüzemeltetőket, jelentős szerepet tölt be a tagállamok árampiacában, melynek egyik fő szinkronterülete a kontinentális Európa, amelyhez hazánk is tartozik. A szinkronterületek közösen felügyelt frekvencián működnek, amely olyan esetben aktiválódik, ha a rendszeregyensúlyt veszélyeztető esemény következik be, mint amilyen Texasban volt. 

Másrészről az sem lehetséges, hogy egyik pillanatról a másikra sokszorosára nő a villanyszámla, ugyanis a magyarországi árampiacnak az a része szabályozott, amely a háztartásokat látja el: az áramnak hatósági ára van, így krízishelyzetben sem eshet meg olyan, mint az Egyesült Államokban, hogy 200 ezer forintos számla helyett valaki ötmilliós számlát kap kézhez a villanyszolgáltatótól.

Rovatok