Index Vakbarát Hírportál

Egyre drágábban vásárolunk a járvány miatt

2021. március 1., hétfő 11:28

Emelkedik az élelmiszer és az egyéb fogyasztási cikkek ára a koronavírus-járvány miatt. A 2020-as felvásárlási láz globálisan érezteti a hatását, ugyanis több áruházban elkezdtek kifogyni a tartalékok, így termékhiány alakult ki. Ráadásul konténerhiány is van, ami a szállítmányozás mellett az áruházláncok működését, az alapanyagok beszerzését és az élelmiszer-kereskedelmet is érinti.

Alapesetben egy Sanghaj–Koper-fuvar egy negyvenlábas konténer esetében 1200-1800 dollárba kerül, most azonban 8500 dollárt is elkérhetnek érte. Januárban ez az összeg 11 ezer dollárig is felugrott

– mondta Bakonyi Ádám, a Speed Line s.r.o. nemzetközi fuvarozócég logisztikai munkatársa.

A pandémia miatt sok rakodómunkást küldtek kényszerszabadságra vagy rúgtak ki, így jelentős munkaerőhiány is felütötte a fejét, ezért nincs elég ember, hogy lepakolják a kikötőkben álló konténereket, ráadásul sofőrből sincs elég. Általánosságban véve a kirakodást követően két-három nap alatt lehet kiüríteni egy konténert, ám most több mint egy hétbe telik.

A hiány miatt nőtt a kereslet a konténerek iránt, és az ebből adódó költségeket a fuvarozó cégek a teherszállítás díjának emelésével kompenzálják. Ezáltal a megrendelők felé is magasabbak a költségek, akik növelik a termékek árát, ami a vásárlókon csattan.

A szakemberek szerint a fuvardíj többszörösét kérik el a cégek, miközben az árszint hetente változik, ám abban bíznak, hogy a nyárra visszaáll minden az eredeti kerékvágásba.

Rovatok