Index Vakbarát Hírportál

Ezzel vészhelyzetben is biztosított lehet a lakosság ellátása

2021. március 2., kedd 14:21

Március elejével kezdődött el Magyarország legújabb online termelői piacának tesztüzeme. A Digitális Termelői Piac program keretében induló Közért Plusz közvetlenül köti össze a mezőgazdasági termelőket a fogyasztókkal. A győri Széchenyi István Egyetem szakmai mentorálásával megvalósuló projekt a Digitális Agrár Stratégia végrehajtása körében a kormány veszélyhelyzeti támogatásából valósulhat meg.


A koronavírus-járvány idején ugyanis egyértelművé vált az élelmiszer-logisztikai hálózat sérülékenysége és kiszolgáltatottsága, előtérbe kerültek az online élelmiszer-kereskedelmi megoldások, melyek a fogyasztók számára számos új lehetőséget kínáltak, de jelentős kockázatokra is ráirányították a figyelmet. Magyarország legújabb online termelői piacát éppen amiatt hozták létre, mivel kiderült, hogy elengedhetetlen egy alternatív élelmiszer-logisztikai hálózat kialakítása, amely 

vészhelyzetben is képes biztosítani a lakosság ellátását.

A cég üzletfejlesztési vezetője a rövid ellátási láncok szerepét emelte ki, hiszen az ezen keresztül végbemenő értékesítés a legalkalmasabb módja annak, hogy a fogyasztók biztonságos, egészséges, minőségi és elismert eredetű termékekhez jussanak.

Megoldjuk a termelő helyett a digitalizációt, a minőségbiztosítást, a megfelelő marketinget és a logisztikát is egy kalap alatt. Eközben a vevők akár több termelőtől is tudnak egyszerre rendelni úgy, hogy azt egy csomagban kapják meg, így nem kell egyszerre több logisztikai költséget kifizetniük  

– mutatott rá Tordai Péter, hozzátéve, hogy nyár végére szeretnék lefedni az ország minden régióját a házhozszállítással, és a tesztüzem tapasztalataira építve elindítani a végleges platform működését. A tervek szerint a vetőmagtól az asztalig nyomon követhető lesz minden termék, ami garantálja minden áru valódiságát.

Rovatok