Index Vakbarát Hírportál

Félezer milliárdos garanciaprogrammal élénkítené a hitelezést az MFB

2021. március 2., kedd 15:50

A Gazdaság újraindítási akcióterv részeként az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egy jelentősebb, mintegy 550 milliárd forintnyi garanciaprogramot indít – adta hírül a pénzintézet. A program több részből áll: az egyik a kedvezményes finanszírozási feltételű jegybanki NHP programokhoz – mint a NHP Hajrá és az NHP Kötvényprogram – kínált garanciavállalás. Bár a két említett programnál több feltétel is van, annyi bizonyos, hogy

ezeknél 90 százalékos garanciát vállal az állam az egyedileg megállapított díjazásért cserébe. 

Az NHP Hajrá keretében felvehető hiteleknél a garanciavállalásra összesen 50 milliárd forintnyi keretet különítettek el, a Növekedési kötvényprogramhoz kínált hitelgaranciára, intézményi kezességre pedig az 500 milliárd forintnyi keret kimerüléséig pályázhatnak a vállalkozások.

Az NHP-s kölcsönökhöz igényelt garancia megítélésének feltétele, hogy a legfeljebb 20 milliárd forint összegű hitelek futamideje maximum 20 éves lehet. 

Az NHP kötvényprogramnál a garanciavállalás mértéke a maximum 50 milliárd forint névértékű kötvény legfeljebb 80 százaléka lehet – jelezték utalva arra, hogy a futamidőt mindkét esetben maximum 20 évben határozták meg.

Emellett az MFB szeretné a kereskedelmi banki hitelezést is élénkíteni szeretné, ezért a banki kockázatvállalási kedvet

a kedvezményes – és ugyancsak egyedileg megállapított díjazású – garanciadíjért cserébe a pénzintézetektől hitelt kérő vállalkozásokhoz kihelyezett tőkeösszeg 80 százalékát biztosító garanciát, vagy kezességet kínál.

További feltétel, hogy a piaci hitel futamideje maximum 20 év és a kölcsön összege nem haladja meg a 100 milliárd forintot.

Az állami kezességvállalással támogatott hitelcél lehet projekthitel, beruházási hitel, forgóeszközhitel, támogatás-megelőlegező hitel, hitelkiváltás, befektetett pénzügyi eszköz-vásárlás, akvizíciófinanszírozás, valamint működésfinanszírozás.

Minden garancia-, vagy kezességigényt egyedileg bírál el a bank. 

Rovatok