Index Vakbarát Hírportál

Már lehet jelezni a falusi boltfejlesztési támogatási igényt

2021. március 2., kedd 17:07 | aznap frissítve

Akkora az érdeklődés a 2000 fő alatti falvakban a boltfejlesztési támogatási milliókra, hogy a Miniszterelnökség közleményben jelezte: elindult az előjegyzési lehetőség a potenciális pályázóknak az igényük jelzésére és az információáramlás felgyorsítására.

Amint korábban az Index is megírta, akár 60–80 millió forint támogatást is lehet nyerni az érintett mintegy 2400 településen. Feltéve, hogy a pályázó vállalja, az összegért cserébe legalább öt évig üzemelteti a boltját.

A hazai boltosok egyébként már 2020 elején is kongatták a vészharangot, hogy az elnéptelenedő és egyes térségekben elszegényedő kistelepüléseken egyre kevésbé éri meg boltot üzemeltetni.

2019-ben már 284 olyan település volt, ahol egyáltalán nem üzemelt élelmiszerüzlet – 2005-ben még csak 58 ilyen volt. 

Tavaly év eleji kalkulációk szerint évi 12–14 milliárd forintnyi támogatással lehetne életben tartani az ellátási kötelezettséggel és az egyre emelkedő működési költségekkel, valamint zuhanó vásárlóerővel birkózó kistelepülési boltokat. Szükségesnek láttak egy modernizációs pályázati alapot is. Mindezt megfejelte a koronavírus miatti gazdasági válság, újabb boltbezárási hullámot indítva. 

Már a 2022-es választásokra koncentrálva a kormányzat meghallgatta a vidéki települések kérését, és a gazdasági újraindítási csomag részeként február elején bejelentették, hogy fejlesztési támogatást biztosítanak a falusi kisboltoknak. 

Összesen 45 milliárd forintot szán a kormány e célra a Magyar Falu program részeként. 

 A támogatási rendelet február 13-án jelent meg a Magyar Közlönyben. 

Az előzetes igényfelmérésre szolgáló előjegyzési űrlapot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján találhatják meg az érdeklődők, többek között a programról szóló tájékoztató és egy gyakori kérdéseket tartalmazó összefoglaló mellett. Utóbbi segíti a kisboltok támogatási lehetőségeinek megismerését, valamint megfogalmazza a kedvezményezettekkel szembeni elvárásokat is – derül ki a Miniszterelnökség közleményéből. 

A támogatás többek között infrastruktúra-fejlesztésre, eszközbeszerzésre, ingatlanvásárlásra, illetve foglalkoztatáshoz igazodó bértámogatásra is felhasználható. Az alapvető élelmiszerek árusítása mellett a falusi kisboltok támogatása kiterjedhet postai szolgáltatások biztosítására, vény nélkül kapható gyógyszerek forgalmazására, és közösségi terek létrehozására is.

Arra, hogy a valódi igényeket mikortól lehet majd benyújtani, nem tért ki a Miniszterelnökség közleménye. 

Rovatok