Index Vakbarát Hírportál

Pocsékul kezdte az évet magyar járműgyártás

2021. március 12., péntek 09:28

Januárjában az ipari termelés volumene 6,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,8 százalékkal csökkent. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2021 januárjában kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2020 januárjában – közölte gyorstájékoztatójában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal növekedett.

A KSH megjegyzi azt is, hogy a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás januárban az áprilisi mélyponthoz képest 57 százalékkal nőtt. Januárban az előző év azonos időszakához képest 

A legnagyobb súlyú – a feldolgozóipari termelés negyedét képviselő – járműgyártás az alágak közül a legnagyobb mértékben, 28 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A statisztikai hivatal közlése szerint ehhez elsősorban a globális félvezető hiány okozta gyárleállások járultak hozzá. A közútigépjármű-gyártás volumene 38, a közútijárműalkatrész-gyártásé 18,8 százalékkal csökkent. Az érdekesebb adatok közül

Az ipari termelés négy régióban visszaesett, a legnagyobb mértékben, 34 százalékkal a Dél-Alföldön. A többi négy régióban 1,1 és 7,9 százalék közötti volumennövekedést regisztrált a KSH, a legnagyobb mértékűt Észak-Alföldön.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 4,3 százalékkal kisebb volt a 2020. januárinál. Az új belföldi rendelések 10,5, az új exportrendelések 3,4 százalékkal csökkentek. Ugyanakkor az összes rendelésállomány január végén 0,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

(Borítókép: Munkatársak dolgoznak a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kecskeméti gyárának szerelősorán, ahol B osztályú Mercedes személyautókat gyártanak 2012. május 17-én. Fotó: Ujvári Sándor / MTI)

Rovatok