Index Vakbarát Hírportál

A forint árfolyama miatt veszít értékéből a magyar átlagbér

2021. március 16., kedd 14:11

Frissítette a tavalyi nettó átlagbérekre vonatkozó tagállami statisztikáját az Eurostat. Az adatokat az Mfor elemezte ki. A lap szerint nincs minek örülni a számokat tekintve, mivel az országos átlagkereset mellett a két gyermeket nevelő családok keresete is az egyik legalacsonyabb lett tavaly az unión belül.

Hazánkban a kormányzati kommunikációnak igen meghatározó elemévé vált az a béremelkedési folyamat, amelynek keretében évente akár tíz százalékot meghaladó mértékben is növekedtek az átlagkeresetek. Ezt a folyamatot még a koronavírus-pandémia sem törte meg érdemben, a KSH legalábbis kilenc százalékos növekedést jegyzett. 

A hazai statisztikák ellenére azonban nemzetközi összehasonlításban már igen jelentős lemaradás tapasztalható. Az Eurostat adatai szerint hazánkban 2020-ban az egyedülállók és gyermektelenek átlagos nettó keresete 9488 euró volt, ami továbbra is a negyedik legalacsonyabb Európában. Az átlagbérek rangsorában csak a lettek, a románok és a bolgárok vannak mögöttünk. Az összeg ráadásul egy százalékkal még alacsonyabb is, mint 2019-ben volt.

Az Mfor arra a kettősségre hívta fel a figyelmet, hogy miközben a forintban számolt nettó bér kilenc százalékkal emelkedett, az euróban jegyzett bér csökkent. Ennek oka a lap szerint az az egyre inkább tendenciává váló jelenség lehet, hogy a forint folyamatosan veszít értékéből az euróval szemben, a gyengülésen keresztül pedig erodálódik a hazai fizetések nemzetközi értéke.

Rovatok