Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött a gépjárműadó-csekkek kézbesítése

2021. március 17., szerda 09:29

A Magyar Posta ajánlott levélben kézbesíti az ezévi gépjárműadóról szóló határozatokat. Az idei évben jelentős változást tapasztalhatnak a gépjármű-tulajdonosok, mivel a megszokott önkormányzati adóhatóságtól 2021-ben a a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vette át a gépjárművek adóztatását.

Az adó első részletének  befizetési határideje az eddigi március 15. helyett április 15. lett.   Az adóhivatal felhívta a figyelmet, hogy az átutalási bizonylat közlemény rovatába a rendszámon kívül az adószámot vagy az adóazonosító jelet is be kell írni, különben a NAV nem vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget jóváírni.

Az adót annak a személynek kell megfizetnie, aki az év első napján a hivatalos gépjármű-nyilvántartási rendszerben üzembentartója vagy tulajdonosa az adott autónak. Az, hogy mekkora összeg szerepel a csekken, mindössze két paramétertől függ, ez a gépkocsi kora (gyártási éve) és teljesítménye (kilowattban kifejezve). A két adat birtokában a gépjárműadó kalkulátor segítségével könnyen kiszámolható a fizetendő adó, amelynek mértéke a személykocsiknál kilowattonként

Tehát ha feltételezzük, hogy az autón nem végzünk semmi olyan átalakítást, ami a teljesítményére hatással van, akkor a korosodása miatt fokozatosan csökken a fizetendő adó. Ha mégsem akkora összeg szerepel a csekken, amennyit kiszámoltunk, annak az a magyarázata, hogya NAV-nál nyilvántartott adók többségét ezer forintra kerekítve kell megfizetni. A kerekítés az általános matematikai szabályok alapján történik, így 499 forintig lefelé, 500 forinttól felfelé kell kerekíteni – magyarázta el az Indexnek Győrfi Zoltán, a szamoldki.hu szakértője.

Rovatok