Index Vakbarát Hírportál

Egyelőre még bírják az önkormányzatok

2021. március 17., szerda 06:01

A tartalékok a harmadik hullám és az újabb korlátozások ellenére is kitartanak, ám Gémesi György, Gödöllő polgármestere szerint nem jó irány, hogy az operatív törzs továbbra sem kezeli partnerként az önkormányzatokat.

Újabb szigorítások, újabb rendeletek. Szinte napra pontosan egy éve kérdezik meg az újságírók következetesen a lezárások érintettjeit, hogy miként viselik a legújabb intézkedéseket, amelyek így vagy úgy, de hatással vannak a megszokott, hétköznapi életmenetre. Az érdeklődés a ki meddig bírja még iránt pedig egyre égetőbb, ahogy telik-múlik az időnk a pandémiában.

Szintén nem újdonság, hogy az önkormányzatokra komoly nyomás helyeződik a járványhelyzetben, hiszen jelentős részben ők azok, akik a napi gyakorlat, a hétköznapok szintjén betartják és egyszerre betartatják az aktuális, hol szigorúbb, hol kevésbé szigorú járványügyi szabályokat. A legújabb korlátozások most ismét érintik, komoly terhet rónak az önkormányzatokra.

Például a koronavírus elleni védekezés jegyében a legújabb rendelkezés, hogy a szolgáltatóknak, vállalkozóknak, akiket március 8-tól március 22-ig kényszerszünetre rendeltek el, nem kell bérleti díjat fizetniük márciusban, amennyiben önkormányzati vagy állami tulajdonban lévő ingatlanban bérelnek maguknak üzletet. A már megfizetett bérleti díjakat március 16-ig vissza kell fizetni.

Ennek ellenére most leginkább az újabb, egyelőre egy hónapra elrendelt általános óvoda- és iskolazár levezénylése okozta a legtöbb fejfájást az önkormányzatoknak.

A probléma megoldható, hiszen ilyen típusú szigorítások voltak tavasszal is. Ezek mentén haladunk most is. A gond inkább az, hogy a múlt csütörtöki kormányinfón még teljes óvoda- és iskolazárról volt szó, ahogy a péntek délután megjelent kormányrendeletben is, így erre készültek mind a szülők, mind az önkormányzatok. Ehhez képest vasárnap megjelent egy újabb rendelet, hogy hétfőtől mégis lesz ügyelet. Szívesen alkalmazkodunk a szabályokhoz, ezt a kapkodást és következetlenséget viszont viszonylag nehéz tolerálni, nem lehet ezt a családokkal művelni

– mondta el az Indexnek Gémesi György, Gödöllő polgármestere, aki egyben a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

A városvezető hozzáteszi, a kormány hozzáállása azért is erősen kifogásolható, mert az eddigi tapasztalatok alapján az ügyeletet többnyire a gyerekek 10-15 százaléka után szokták igényelni. Így a szülőknek az utolsó pillanatban módosítaniuk kellett a terveket, ahogy az önkormányzatoknak behívni a pedagógusokat és riadóztatni a helyi közétkeztetés munkatársait.

Mivel a közétkeztetést még az elviteles lehetőség ellenére sem igénylik sokan, így az ebből származó jövedelem mindenképpen bevételkiesés lesz a helyi kasszáknak – véli Gémesi György.

Nekem mégis az fáj most a legjobban, hogy az operatív törzs továbbra sem kezeli partnerként az önkormányzatokat. Ha az utasításos rendszert felváltaná az előzetes konzultáció és a párbeszéd, lehet, hogy még ennél is jobb, kreatívabb megoldásokat lehetne találni. Szerintem mindenkinek sokat segítene, ha az operatív törzs közelében lennének a napi működést biztosító szakemberek

– ajánlja fel segítségét továbbra is a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

Pénzt egyelőre senki sem ad vissza

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke az új korlátozások apropóján arról beszélt az Indexnek, ő nem várja, hogy a kormány november, december előtt kompenzálja a településeket a megfelezett iparűzési adó kipótlásával. (A 25 ezer fő alatti településeknek a kieső összeggel azonos támogatást biztosít az államháztartás, a nagyobbaknál erről egyedi kormánydöntés születik.)

Ez már a rutinos harmadik menet. Egyelőre azt látom, hogy még bírják, tudnak üzemelni, üzemeltetni az önkormányzatok, még úgy is, hogy sokan jelenleg is a tartalékaikat élik fel. Ha mégis nagyon nagy lenne a gond, folyószámlahitelt fel tudunk venni, és egyszer csak majd megkapjuk a beígért, most kieső adóbevételeket is, és minden a helyére tud billenni

– magyarázza Schmidt Jenő, aki ahogy már korábban is, ezúttal is kihangsúlyozta, hogy összesen 150 milliárdtól esnek el az önkormányzatok az iparűzési adó csökkentése miatt.

Gémesi György úgy tudja, hogy jelenlegi is zajlanak a tárgyalások az önkormányzatokkal az iparűzési adóról, ám ahogy a polgármester mondja, ezek tartalmáról ő egyelőre nem tud. 

Gödöllő egyelőre nem került sorra. Az biztos, hogy pénzt egyelőre senki sem ad vissza.

(Borítókép: Gémesi György 2021. január 8-án. Fotó: Sóki Tamás / Index)

Rovatok