Index Vakbarát Hírportál

Börtönkörkép pandémia idején

2021. március 22., hétfő 17:29

Valamilyen formában mindenkinek hatással van az életére a koronavírus-járvány, és nincs ez másként a hazai börtönökben sem. A büntetés-végrehajtási intézetekben is alkalmazkodni kellett a pandémia által generált új helyzethez, a fogvatartottaknak semmiféle lehetőségük nincs a személyes kapcsolattartásra. Igaz, ez nemcsak Magyarországon van így, hanem más európai országokban is.

Arra viszont kiemelt figyelmet fordítunk, hogy a fogvatartottak jogszabályban meghatározott kapcsolattartási jogait más módon érvényesítsük. Fontos számunkra, hogy az elítéltek még a világjárvány idején is szoros köteléket ápoljanak a családtagjaikkal. Ennek érdekében lehetővé tettük a fogvatartottak számára a hosszabb időtartamú telefonálás és a Skype-alapú videótelefonálás lehetőségét

– közölte az Indexszel a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) kommunikációs főosztálya, hozzátéve, hogy a járványügyi hatóságokkal folyamatosan egyeztetve felkészültek a helyzet kezelésére, így minden intézkedést megtettek a munkatársak és a fogvatartottak egészségi állapotának megóvása és a fertőzésveszély megelőzése érdekében. Ennek eredményeként egyetlen büntetés-végrehajtási intézetben sem alakultak ki gócpontok.

Hogy fennmaradjon ez az állapot, szigorú protokollt követnek az intézetekben: ha bárkinek tünete van, rögtön elkülönítik a többiektől. Az igazolt fertőzöttek gyógyításáról gondoskodnak, és kontaktkutatásba kezdenek, miközben folyamatosan ügyelnek az eszközök és felületek fertőtlenítésére, valamint a védőfelszerelések használatára.

A rabok fegyelmezetten betartják az előírásokat, megértették és elfogadták a megelőző intézkedések szükségességét, együttműködnek a személyi állománnyal. Plakátokat és videókat készítettünk a fogvatartottaknak, amelyekben a legfontosabb tudnivalókat mutatjuk be a megelőzéssel kapcsolatban. A kisfilmeket az ország valamennyi börtönében naponta többször levetítjük zárt láncú televíziórendszeren

– közölte a BVOP.

Magyarországon jelenleg 30 büntetés-végrehajtási intézet van, ahol csaknem 18 ezer főt tartanak fogva.

Ugyanakkor túlzsúfoltság már nincs a BVOP szerint, vagyis mindegyik intézetben száz százalék alatti a telítettség, ami annak köszönhető, hogy a férőhelybővítési programmal 10 intézetben – Állampusztán, Pálhalmán, Sopronkőhidán, Szegeden, Tökölön, Baracskán, Veszprémben, Kiskunhalason, Tiszalökön és Miskolcon – 2750 új férőhelyet létesítettek 2020-ban.

A BVOP arról nem tudott tájékoztatást adni, hogy mennyi a költsége egy elítélt fogva tartásának, mondván, számos szakmai szempont alapján vannak besorolva, ráadásul további költségek is lehetnek attól függően, hogy a fogvatartott speciális étrendű-e, vagy részesül-e oktatásban, ezért nincs lehetőségük kiszámolni az egy főre eső költséget.

Azt ugyanakkor elárulták, hogy a belső ellátást szolgáló munkahelyeken dolgozó elítéltek részt vesznek a gabonatermelésben, a háztáji állatok gondozásában, gyümölcsöt és zöldséget termesztenek, száraztésztát készítenek, valamint ruházati termékeket állítanak elő.

Ezek a produktumok segítik a büntetés-végrehajtási intézetek fogvatartotti ellátását, élelmezését. Természetesen a fogvatartottakat is megilleti a fizetés az elvégzett munkájuk után. Az alapmunkadíj a kifizetés évét megelőző év első napján a munkaviszonyban álló dolgozókra megállapított kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) összegének legalább egyharmada

– közölte a BVOP.

(Borítókép: Zárka a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet új épületszárnyában az avatás napján, 2020. július 13-án. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)

Rovatok