Index Vakbarát Hírportál

A cigaretta miatt meszelték el Magyarországot

2021. március 25., csütörtök 11:13

A cigarettákra kivetett jövedéki adó mértékének túlzottan alacsony szinten tartásával Magyarország megsértette az uniós jogból eredő kötelezettségeit – közölte csütörtök délelőtt az Európai Unió Bírósága.

A dohánygyártmányokra alkalmazott jövedéki adó szerkezetéről és adókulcsáról szóló uniós irányelv értelmében

Ahol a súlyozott kiskereskedelmi értékesítési átlagár alapján 1000 cigarettánál legalább 115 euró értékben állapítják meg a jövedéki adó mértékét, nem szükséges alkalmazni a 60 százalékos követelményt. Magyarország – más uniós tagállamokkal együtt – a szóban forgó követelmények teljesítéséhez 2017. december 31-ig átmeneti időszakban részesült – írja az ítéletéről készült összefoglalójában a bíróság.

Túl olcsó volt a cigaretta

Miután az Európai Bizottság szerint Magyarország az átmeneti időszakot követően nem teljesítette ezt, a feltételezett kötelezettségszegés megállapítása érdekében keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához. Csütörtökön pedig meg is született az ítélet, amely szerint a bíróság megállapítja, hogy Magyarországon 2018-ban, valamint a 2019-es év tekintetében

A bíróság kimondta, hogy

Magyarország nem teljesítette az irányelv által az adómérték legalacsonyabb szintje vonatkozásában előírt kötelezettségét.

Ugyanakkor a felek beadványaiból kiderül, hogy a magyar jövedéki adó mértéke 2021. január 1-jétől kezdődően már eléri a forgalomba hozott cigaretták súlyozott kiskereskedelmi értékesítési átlagárának 60 százalékát.

Rovatok