Index Vakbarát Hírportál

Körültekintő vásárlásra figyelmeztet a GVH

2021. március 25., csütörtök 14:50

Továbbra is fokozott körültekintést javasol a fogyasztóknak – az online rendelések során is – a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A versenyhatóság közleménye szerint

az utóbbi időszakban számos olyan panasz érkezett hozzájuk, amelyek a koronavírus-járványt kihasználó kereskedelmi gyakorlatra utalhatnak.

A GVH emlékeztet arra, hogy már a járvány kezdetekor felhívta a vállalkozások figyelmét a felelős kommunikációra, így többek között arra, hogy ne tulajdonítsanak megalapozatlanul védő-, megelőző- vagy gyógyhatást termékeiknek. A vásárlók ugyanis sérülékenyek, kiszolgáltatottak lehetnek, amikor a vásárlásról döntenek, a várt gyógyhatás reménye megelőzhet minden egyéb tényezőt, akár anyagi lehetőségeiket is.

Az elmúlt időszakban a versenyhatósághoz több olyan jelzés érkezett, amelyek azt mutatják, hogy a fogyasztókat továbbra is kifogásolható reklámhatások érhetik. A GVH ezért fokozott odafigyelést és a termék tulajdonságainak alapos tanulmányozását javasolja mindenkinek, elsősorban étrend-kiegészítők megvásárlása előtt. A versenyhatóság ismételten felhívja a gyártók és forgalmazók figyelmét arra, hogy tilos gyógyhatást tulajdonítani az élelmiszernek minősülő termékeknek.

A versenyhatóság felhívta a figyelmet a boltzárások miatt fókuszba került online rendelésekkel kapcsolatban arra, hogy alaposan olvassuk át a vállalkozások általános szerződési feltételeit (ászf). Ezek ugyanis lényeges rendelkezéseket tartalmazhatnak például a minimális rendelési összeggel, a szállítási határidővel, a fizetéssel, a panaszkezeléssel, illetve a vállalkozás elérhetőségével kapcsolatban. Ezekkel az információkkal mindenképpen érdemes tisztában lenni rendelés előtt, hogy elkerülhessük a későbbi kellemetlenségeket – írja közleményében a GVH.

Rovatok