Index Vakbarát Hírportál

Amerikában most ocsúdnak az európai vakcinastratégiát látva

2021. április 2., péntek 20:28

A michigani kormányzó és más politikus mellett egy kutatócsoport is arra hívta fel az amerikai kormány figyelmét, hogy jó lenne, ha átgondolná, nem kéne-e stratégiát váltani a Covid elleni küzdelemeben.

Az Egyesült Királyság úttörő volt az oltási stratégiában: itt vették először fontolóra, hogy nem a gyártók által összeállított alkalmazási előírás szerinti időpontban adják be a második vakcinaadagot, hanem felgyorsítják a folyamatot, és „kiszórják” az összes leszállított oltóanyagot. A terv alapja az volt, hogy az első adag beadása után nem sokkal már komoly immunitást szerez az ember, viszont ha betárazzák a második adagot, akkor a védettséget jóval lassabban szerzi meg a lakosság jelentős hányada.

Az európai járványvédelmi központ friss elemzése szerint az unió és az Európai Gazdasági Térség 10 országa döntött eddig úgy, hogy ezt a stratégiát választja a minél gyorsabb átoltottság és a biztonság jegyében. Köztük van Magyarország is.

Az Egyesült Államokban, ahol a worldometers.info szerint aktuálisan a 8. legmagasabb a Covid miatti fertőzések száma egymillió főre vetítve (az első most Andorra ezen a listán),

egészen mostanáig nem gondolkoztak rajta komolyan, hogy oltási stratégiát kellene váltani.

A Nature magazin online kiadásának immunológia rovatában azonban csütörtökön megjelent egy cikk a témában. A Coloradói, a bostoni Harvard és a Chicagói Egyetem négy kutatója azt taglalja, hogy miért kellene beadni a legyártott oltásokat, nem pedig tartalékolni őket az emlékeztető oltásra.

Vitatják azt a félelemet, hogy a részleges védettség kialakításával, vagyis az első adag széles körű beadásával nagyobb teret nyerhetnek a mutációk, mert így hosszabb ideig van lehetőségük terjedni a nem teljesen immunizált populációban.

Bár ennek szerintük is van némi esélye, mégis azt tartanák hatékonyabb járványvédelmi intézkedésnek, ha minél több ember minél hamarabb szerezne részleges immunitást az első adag vakcina révén.

Azt nem tudni, a tudósok hangja milyen messzire hallatszik, de a Biden-adminisztráció Covid-csapatának korábbi tagja Twitteren a következőket írta szerdán:

Eljött az ideje, hogy a Biden-kormány kitolja a második vakcinaadag beadását az elsőt követő 12. hétre. Most az a legfontosabb, hogy minél több ember minél hamarabb megkapja az oltóanyagot. Eddig bizonytalan voltam ebben a kérdésben, de már nem vagyok.

– írja tweetjében.

Az győzte meg, hogy a vizsgálatok szerint egyre több veszélyes koronavírus-variáns jelenik meg az Egyesült Államokban, s mivel az amerikai járványvédelmi központ szerint a Pfizer m-RNS vakcinája már az első oltás után is 80 százalékos védelmet nyújt a súlyos lefolyású betegséggel szemben, így szerinte nincs már hátra, mint stratégiát váltani.

Az amerikai elnök egészségügyi főtanácsadójára, Anthony Faucira hallgatva egyelőre úgy látja, országos szinten az előírás szerint beadott két oltás biztosabb védelmet jelent, legfeljebb helyi szinten érdemes próbálkozni a vakcinák idő előtti kiszórásával.

A stratégiaváltásnak az Axios cikke szerint egyre több szószólója van, ilyen a michigani kormányzó, Gretchen Whitmer és a New York-i tanács tagja, Mark Levine is.

(Borítókép: Koronavírus elleni o ltást kap egy nő 2020. augusztus 07-én Floridában. Fotó: Joe Raedle / Getty Images)

Rovatok