Index Vakbarát Hírportál

Kopint-Tárki: 4,5 százalékos lehet a GDP-növekedés az idén

2021. április 7., szerda 13:36

A korábbi prognózisánál gyorsabb növekedésre számít az idén a Kopint-Tárki: a kutatóintézet a járványügyi korlátozások oldásából adódó második félévi élénkülésnek köszönhetően

a bruttó hazai termék (GDP) számottevő, 4,5 százalékos emelkedésével számol legfrissebb konjunktúrajelentésében,

szemben a decemberben előre jelzett 3,5 százalékkal – olvasható a cég honlapján. Palócz Éva, az intézet vezérigazgatója azt mondta: az ez évi növekedést részben bázishatás eredményezi, a második negyedévben 10 százalék körüli visszapattanás jöhet. Hozzátette: a GDP-visszaesés a negyedik negyedévre 3,5 százalékra mérséklődött az állami és háztartási beruházások meglódulása nyomán, és a nagyon kedvező áru-külkereskedelmi mérlegnek köszönhetően.

Jövőre az ideivel azonos, 4,5 százalékos GDP-növekedéssel kalkulálnak.

Az ez évi prognózist arra építik, hogy nem lesz újabb jelentős, a tavaly tavaszihoz hasonló lezárás – írta az MTI.

A tavalyi 3,3 százalékos fogyasztói árindex után az idén ennél magasabb, 3,7 százalékos inflációt vár a Kopint-Tárki, 2022-ben pedig 3,5 százalékost.

Palócz Éva hangsúlyozta: előrejelzésük szerint a magyar infláció nem fog elszabadulni. Szerinte a tavalyi inflációt az élelmiszerek árának emelkedése okozta, ez évben a piaci szolgáltatások árának viszonylag magas szintje okoz bizonytalanságot, ugyanakkor az emelkedő adótartalom miatt az élvezeti cikkek vehetik át az áremelkedés motorját.

Rovatok