Index Vakbarát Hírportál

Még jó darabig kitart a belsőégésű motorok mellett a Bosch

2021. április 22., csütörtök 18:41

Az elektromobilitás előretörése mellett a belsőégésű motorokon alapuló hagyományos meghajtási technológiát is fejleszteni kell, és

a Bosch legalább húsz évig hajt még végre beruházásokat ezen a területen

– ismertették csütörtökön Stuttgartban a német technológiai óriáscég éves üzleti jelentésének bemutatóján. A több mint 15 ezer dolgozóval a legnagyobb magyarországi munkaadók közé tartozó vállalat tájékoztatóján Stefan Hartung, a mobilitási megoldásokkal foglalkozó részleg vezetője hangsúlyozta, hogy hiba lenne konkrét időpontot kijelölni a belsőégésű motorral működő járművek gyártásának „betiltására”.

Az MTI tudósítása szerint Stefan Hartung elmondta, hogy a belső égésű motorokat ugyan nem, de ilyen motorok működtetéséhez szükséges berendezések, alkatrészek széles skáláját gyártó Bosch-nak a terület egyik vezető szereplőjeként „kötelessége” folytatni a fejlesztéseket, beruházásokat, mert „teljességgel vállalhatatlan” lenne, ha nem a leginkább környezetbarát technológiával működnének Bosch-termékekkel szerelt járművek.

Volkmar Denner igazgatótanácsi elnök arról beszélt, hogy

az elektromobilitás előretörése „megatrend”, és egyre inkább a Bosch egyik legfőbb üzletága.

Tavaly év végéig 20 milliárd euró értékben kaptak megrendeléseket ezen a területen, és ötmilliárd eurót fordítottak fejlesztésekre. Csak az idén további 700 millió euró megmozgatásával folytatják a fejlesztéseket. Elmondta, hogy az elektromobilitási üzletágban, azaz az elektromos motorokhoz készített berendezések, alkatrészek gyártásából, értékesítéséből származó bevételük 40 százalékkal gyorsabban nő, mint a piac egésze. Az éves árbevétel várhatóan 2025-re eléri az ötmilliárd eurót, és már 2024-re megtérülhet az összes beruházásuk, fejlesztésük.

A Bosch tavaly valamennyi üzletágat együttvéve 71,5 milliárd eurós árbevételt ért el,

ez 6,4 százalékos csökkenés éves szinten, üzemi eredménye (EBIT) kétmilliárd euróra csökkent az előző évi 3,3 milliárd euróról. A világszerte csaknem 400 ezer embert foglalkoztató vállalat vezetőinek értékelése szerint mindez azt jelenti, hogy viszonylag jól átvészelték a koronavírus-világjárvány első évét.

Rovatok