Index Vakbarát Hírportál

Nyár elején jön a pótlólagos nyugdíjemelés

2021. április 27., kedd 08:58

Az idei költségvetési törvény módosításáról szóló, napokban benyújtott javaslat új menetrendet vetít előre az ez évi nyugdíjemelésre – harangozta be  Tállai András a Magyar Nemzetben

A Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára a lap keddi számában kifejtette: év elején 3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, mert a múlt évben még arra lehetett számítani, hogy ekkora lesz idén az infláció. Jelenleg azonban ennél nagyobb, 3,6 százalékos a pénzromlás – ismerte el, amit a járványhelyzettel indokolt.

Ebben a helyzetben a kormány minden lehetséges eszközzel igyekszik segíteni a nyugdíjasokat. Ezért a költségvetési módosító javaslat már év közben jelzi, hogy

3,6 százalékra növelhető az év elejétől járó nyugdíjemelés mértéke.

Az előterjesztés értelmében már nyár elején egy összegben megkapnák az érintettek az első hónapokra járó, 0,6 százalékos kiegészítő emelést, azután pedig ennyivel több lenne a havi juttatás – mondta az államtitkár, aki szerint a kiegészítő nyugdíjnövelés átlagosan évi tízezer forintot jelent az érintetteknek, a büdzsének pedig összesen 26 milliárd forintjába kerül a 2,5 millió nyugdíjas pótlólagos ellátmánya. 

Ha az infláció 3,6 százaléknál is nagyobb lenne, Tállai András elmondása szerint a hagyományos, törvényben rögzített menetrend lépne életbe, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjasok a különbözetet novemberben  januárig visszamenőleg egy összegben kapnák meg. Az államtitkáremlékeztetett arra, hogy megkezdődött a 13. havi nyugdíj visszaállítása is: az idén negyedhavi nyugdíjat kaptak a jogosultak, jövőre pedig már félhavi juttatással számolhatnak.

Rovatok