Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk bevallotta, nagy bukta a Tesla napelemes tetőprojektje

2021. április 28., szerda 19:09

Nem áll jól Elon Musk napelemes tetőprojektje: a Tesla ebben az üzletágban továbbra sem képes nyereséget termelni.

A Tesla vezére, Elon Musk a hét elején gyakorolt önkritikát, és mondta el, hogy komoly hibákat követtet el a cég napelemes tetőcserép projektjénél, amely végül rengeteg csúszáshoz, illetve a költségek jelentős megugrásához vezetett.

A kaliforniai cég jelenleg is igyekszik kielégíteni a napelemes cserepeik iránti keresletet, ám máig nem forgalmazzák széles körben a terméket – mondta el Elon Musk a Tesla befektetőinek konferenciáján, miután ismertette a Tesla első negyedévben elért üzleti eredményeit.

A Tesla jelentése szerint az első negyedévben összesen 494 millió dollárért értékesített megújuló energiatároló, valamint előállító termékeket, ám maga az üzletág számukra továbbra sem nyereséges – írja az amerikai techmagazin, a The Verge.

Elon Musk szerint bizonyos tetők felmérésekor nehézségekbe ütköztek, és ahogy fogalmazott, a  „tetők összetettsége drámaian változatos”. Ezzel elsősorban arra utalt a Tesla vezetője, hogy a háztetők, amelyek nem teljesen egyenesek, vagy gondok vannak az alapszerkezettel – így nem elég erősek a Tesla napelemes cserepeinek megtartásához –, ott az eredetileg tervezetthez képest a költségek valóban a kétszeresére, háromszorosára nőhettek.

Azaz Elon Musk lényegében beismerte, amivel már jó ideje vádolták a céget, hogy valójában felülárazza a napelemes Tesla-tetőcserepeket.

Ugyanakkor a tech guru azt is elmondta, hogy az ügyfeleknek, akik nem szeretnék megfizetni az előre nem kalkulált többletköltségeket, visszafizetik az előleget.

Elon Musk a Lila akác közben

Aki követte a lassan szappanoperává váló Tesla-tetőcserép történetet, emlékezhet, hogy a telenovella alap már a bemutatás időpontjában, 2016 októberében adott volt, amikor a cégre jellemző extravaganciával nem máshol, mint a Született feleségek című sorozatból ismert Lila akác közben mutatták be elsőként a speciális Tesla-cserepeket.

Egész pontosan Hollywoodban, a Született Feleségek díszletházain debütáltak a napelemes új generációs cserepek, és derült ki, hogyan is működik pontosan egy Tesla háztartás, ahol napenergia működteti az autón túl a háztartási gépeket is.

Magát a napenergia felhasználásában új utakat nyitó Solar Cityt 2006-ban hozták létre, majd a Tesla 2016 augusztusában megerősítette, hogy az elektromosautó-gyár felvásárolta Elon Musk másik cégét, a SolarCityt.

Az úgynevezett Tesla Solar Roof prototípusa akkor eredetileg négy stílusban készült el, és erősen hasonlítottak egy hagyományos, hétköznapi tetőcserépre, azzal a különbséggel, hogy valójában belül mini napelemek voltak.

Már a bemutatás pillanatában komoly gondok voltak a Tesla-napelemekkel, és ezek mint a mellékelt ábra mutatja, máig nem feltétlenül oldódtak meg, az évek során hiába szerelték, finomították folyamatosan a technológiát.

Bizonyos értesülések szerint Elon Musk a napelemes tetőcserepek prototípusát „piece of shit”-nek, azaz szabad fordításban egy rakás sz@nak titulálta. Majd 2019-ben Elon Musk azt is nyilatkozta, hogy 2019 lesz a napelemes tetőcseréppel fedett tető éve. 

Ezúttal a Tesla vezér arról beszélt, hogy most már tényleg az idei lesz az év, amikor a Tesla megoldja hosszú távon a fenntartható energia jövőjét. Most a nagy ötlet, hogy az otthoni akkumulátorokat egy csomagban fogják árulni a napelemes termékekkel – jelentette ki Elon Musk.

(Borítókép: Elon Musk 2020. március 9-én Washingtonban. Fotó: WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP)

Rovatok