Index Vakbarát Hírportál

Megtorpant a kínai népesség gyarapodása

2021. április 28., szerda 10:56

A legutóbbi népszámlálási adatok szerint megszakadhatott a kínai népesség öt évtizede tartó folyamatos növekedése – írta a Portfolio a Financial Times (FT) értesülésére hivatkozva. A hivatalos adatokat egyelőre még nem közölték Pekingben. 

Az FT értékelése szerint elképzelhető, hogy a kínai vezetésnek fel kell hagynia a népességszámot kontroll alatt tartó állami programokkal annak érdekében, hogy ne kezdjen el fogyni a társadalom. Ez ugyanis visszafoghatja a kínai termelékenységet és a GDP-t is.

A kínai statisztikai hivatalnak már tavaly áprilisban közzé kellett volna tennie a népszámlálás eredményét, ez azonban még nem történt meg.

A Capital Economics elemzőház az előzetes népszámlálási adatok alapján készült minapi becslése szerint 2030-ig évente 0,5 százalékkal csökkenhet a rendelkezésre álló munkaerő Kínában, és ez hasonló hatással lehet a GDP-re is.

Ugyanakkor egy ENSZ-becslés szerint 2027-re érné el csúcsát a kínai népességszám.

Az elmúlt hónapokban a kínai közszolgálati médiában többször arról számoltak be, hogy a kínai népesség mérséklődhet az eljövendő években. A hosszú ideig tartó egygyermekes családmodellt sürgető, túlnépesedés elleni intézkedéseket 2016-ban váltotta a kétgyermekes modellt támogató állami program. A cél az volt, hogy 2010-es 1,34 milliárdról 2020-ra 1,42 milliárdra emelkedjen a kínai népességszám, ám ez nem valósult meg.

Rovatok