Index Vakbarát Hírportál

Kivontak a forgalomból egy férfiaknak ajánlott étrend-kiegészítőt

2021. április 28., szerda 19:46

Férfiaknak ajánlott étrend-kiegészítő kapszulában mutatott ki jelentős mennyiségű gyógyszer-hatóanyagot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma − adta hírül az MTI. A hivatal ezért kötelezte a forgalmazót a termék azonnali visszavonására a kereskedelmi forgalomból és a fogyasztóktól, egyúttal megtiltotta további forgalmazását és importálását.

A Maho Silver Trans Kft. által forgalmazott, Kínában gyártott The Boss márkanevű étrend-kiegészítő kapszulánként 122 milligramm szildenafilt és 73 milligramm tadalafilt tartalmazott.

Ezzel szemben a gyógyszerként forgalmazott Viagra tablettánként 25, 50 vagy 100 milligramm szildenafil hatóanyagot, a Tadalafil Teva tablettánként 5, 10 vagy 20 milligramm tadalafil hatóanyagot tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy

AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ EGYETLEN KAPSZULÁJÁBAN A HATÓANYAGOK KÜLÖN-KÜLÖN IS JÓVAL MEGHALADJÁK A TERÁPIÁS DÓZIS LEGMAGASABB ÉRTÉKÉT.

Az étrend-kiegészítők az érvényes uniós és hazai szabályozás szerint élelmiszernek minősülnek, amelyekben gyógyszer-hatóanyag felhasználása tilos. Elfogyasztása komoly egészségkárosodási kockázatot jelenthet, a mellékhatások között szerepelhet látásromlás, hallásromlás, fülzúgás, súlyos kimenetelű kardiovaszkuláris tünetek, szívelégtelenség, vérnyomás-ingadozás.

Az ügyben az eljárás folyamatban van. A hivatal kéri a vásárlókat, ha a készítmény forgalmazását tapasztalják, a gyors hatósági intézkedések érdekében jelezzék a Nébihnél.

Rovatok