Index Vakbarát Hírportál

Népszerűek a balatoni hajójáratok

2021. május 7., péntek 13:32

 

Rekordszámú utas közlekedett a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) járatain az első májusi hétvégén. A társaság csaknem 15 ezer embert szolgált ki a kompokon és a legforgalmasabb balatoni útvonalakon közlekedő személyhajókon – mondta el az InfoRádiónak a Bahart értékesítési és stratégiai igazgatója, Dónucz László.

Legutóbb 2018-ban fordult elő, hogy egy napon nagyjából annyi, nyolcezer embert szállítottak a kompok a Balaton két partja között, mint most május 1-jén.

A személyhajózásban meghatározó az időjárás, áprilisban még csak a hétvégéken jártak a hajók, de sokszor kellemetlen volt az idő, így az első májusi hétvége kiemelkedő forgalmat generált: mintegy 4400 utast szállítottak a települések közötti járatok, illetve a sétahajók, ez közel akkora forgalom volt volt, mint az előző összes hétvégén az évben.

Május 1-jén a legforgalmasabb útvonaluk a hagyományoknak megfelelően Fonyód és Badacsony között volt. Reggel nyolc és este nyolc között óránként indultak a járatok, nagyjából 3500 utast szállítottak akkor azon az egy vonalon. Az éves személyhajózás menetrendi forgalmának nagyjából az egyharmadát szokta adni a Fonyód–Badacsony útvonal.

Szintén kiemelt útvonal a Siófok–Balatonfüred–Tihany háromszögben járó hajójáratoké. Májustól ezen a két útvonalon nemcsak hétvégente, hanem minden nap járnak a hajók.

Május 15-től hétvégeken további átkelőjáratokkal bővül a kínálat:

között lehet menetrend szerinti hajóval átkelni a Balatonon hétvégente.

Már készül a Bahart két új katamaránja és kompja Komáromban, ezek a következő szezonra, jövő tavasszal érkeznek meg a Balatonra rendkívül bonyolult logisztikai szállítással a Dunán és a Sió-csatornán keresztül, majd a siófoki telephelyen kell őket összeszerelni.

Rovatok