Index Vakbarát Hírportál

Itt vannak a legfrissebb GDP-adatok

2021. május 18., kedd 09:49

Az előzetes – 1 százalékos vagy nullaközeli előző negyedéveshez képesti zsugorodásról szóló – elemzői várakozásokhoz képest jobban alakult a GDP első negyedéves változása. Magyarország bruttó hazai terméke ugyan 2021 első negyedévében a nyers adatok szerint 2,3, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az előző negyedévhez képest azonban – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 1,9 százalékkal nőtt 

– derült ki a Központi Statisztikai Hivatal friss adatsorából. A jelentés szerint a növekedéshez leginkább az ipar, a pénzügyi, biztosítási tevékenység, valamint az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág járult hozzá.

Arról nem közöltek adatokat, melyik szektorok húzták le az indexet, de a kiskereskedelem és a szolgáltató szektor az idei visszafogottabb fogyasztás és az üzletbezárások miatt vélhetően erőteljesen hozzájárult ehhez. Itt érdemes megjegyezni, hogy az éves összevetésnél a tavaly márciusi pánikvásárlások miatt megugró bázist is figyelembe kell venni, nem mellesleg pedig a digitális tanrendre áttért oktatás teljesítményalakulása sem feltétlen segítette a gazdasági visszaesés ledolgozását. 

2020 azonos negyedévéhez képest a gazdaság teljesítménye a nyers adatok szerint 2,3, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,8 százalékkal mérséklődött. 

Márciusban még a Pénzügyminisztérium is azzal számolt, hogy akár hétszázalékos is lehet az első három havi zsugorodás éves alapon összevetve. Ehhez képest egész kedvező a kiigazított 1,8 százalékos esés. 

A jövőre kivetített dinamikára építő, az amerikai tájékoztatási gyakorlatban régóta közölt úgynevezett évesített index 7,7 százalékos növekedést jelez az I. negyedévben – közölte a KSH. Az évesített index azt mutatja meg, hogy mekkora lenne az éves változás, ha az aktuális negyedéves – az előző negyedévhez viszonyított – volumenváltozás négy negyedévig folytatódna.

A járvány következtében 2020-ban éves szinten 5,0 százalékkal (a naptárhatás kiszűrésével 5,1 százalékkal) csökkent a magyar gazdaság teljesítménye. A legnagyobb zuhanás a második negyedévben következett be, amikor az egy évvel korábbihoz viszonyítva 13,3 százalékkal, az előző negyedévhez mérve 14,3 százalékkal esett vissza a GDP. A harmadik negyedévben az előző negyedévihez képest 11,0 százalékos növekedéssel a gazdaság kilábalt a recesszióból, és a negyedik negyedévben további 1,3 százalékkal erősödött, amivel az egy évvel korábbihoz viszonyítva a harmadik negyedévben 4,6 százalékra, a negyedikben 3,5 százalékosra mérséklődött a visszaesés mértéke.

Rovatok