Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Magyarország nem kér a globális minimumadóból

2021. május 18., kedd 16:24 | aznap frissítve

Mint az Index beszámolt róla, egy washingtoni elképzelés szerint a globális vállalatoknak a helyi vállalati adó alapján kellene adózniuk az olyan országokban, ahol aktívan jelen vannak. Ez véget vetne a jelenlegi gyakorlatnak, hogy Európában a nagy multik például az alacsony vállalati adót kivető országokban legyenek bejegyezve, kikerülve ezzel, hogy fizetniük kelljen azokban az államokban, ahol tevékenykednek.

Erre reagálva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden arról beszélt Párizsban – miután találkozott Mathias Cormann-nal, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megválasztott főtitkárával –, hogy

a magyar kormány nem fogadja el a globális minimumadó bevezetését, miután az Magyarországon adóemeléshez vezetne.

A tárcavezető szerint az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, hogy az adóemelések útja zsákutca, az adócsökkentések jelentik a legjobb ösztönzőt a munkahelyek létrehozására és a gazdaság növekedéshez.

„Senkinek nincs joga kívülről beavatkozni a magyar adópolitikába” – mondta Szijjártó, jelezve: Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az adókulcsok megállapítása nemzeti hatáskörben maradjon.

A miniszter ugyanakkor azzal egyetértett, hogy a nagy technológiai cégek adózási kérdésére megoldást kell találni, és az értékteremtés helyszínén mindenképpen történnie kell adófizetésnek.

Ne tegyük azt lehetővé, hogy a nagy technológiai cégek jogtalan versenyelőnyt élvezzenek nemzetközi adószabályozás híján

– fogalmazott a miniszter, aki szerint a kérdés megnyugtató rendezésében az OECD-nek nagy szerepe lesz.

Rovatok