Index Vakbarát Hírportál

A családtól és bankoktól kérnek kölcsön az Index olvasói

2021. május 25., kedd 15:11

Ha az átlagos Index-olvasónak gyorsan pénzre van szüksége – vagy akár egy hirtelen jött befektetéshez kell a forrás –, leginkább a családhoz vagy a bankokhoz fordul – derült ki az Index felméréséből. Múlt héten több kérdést is feltettünk az olvasóknak: arra kerestük a választ, hogy kihez fordulnak pénzért, terveznek-e hitelt felvenni, valamint azt is, hogy a bankokat milyen esetekben keresnék fel.

Az Index felmérésből kiderült, hogy a válaszadók valamivel több mint fele (51 százalék) első körben a családjához fordul, ha hirtelen van szüksége pénzre. A család azonban nem sokkal előzi meg a bankokat (42 százalék), míg a barátoktól kérnek kölcsön a legkevésbé (7 százalék). Ugyan minden második válaszadó azt mondta, hogy a bankokhoz fordul, ha gyorsan van szüksége pénzre, viszont a válaszadók több mint fele (58 százalék) csak akkor venne fel hitelt, ha nincs más mód, lehetőség. Minden ötödik (21 százalék) olvasónknak nem okoz gondot hitelt felvennie, bátran nyúl ehhez a lehetőséghez.

Felmérésünkből az is kiderült, hogy a válaszadók háromnegyede (76 százalék) vett már fel hitelt, kétharmaduk (64 százalék) pedig a jövőben is tervezi ezt.

Az elérhető hitelekről a bankok oldalain tájékozódnak a legtöbben (55 százalék), különböző szakportálokat az olvasók negyede keresi fel, míg személyesen a bankfiókokban a válaszadók 16 százaléka érdeklődik.

Az Index-olvasók közel harmada (29 százalék) ingatlanvásárláshoz venne fel jelzáloghitelt, ezt követi a babaváró hitel (9 százalék), a személyi kölcsön (8 százalék), valamint a gépjárművásárláshoz kapcsolódó hitelek (6 százalék). Fogyasztási cikk vásárlása miatt áruhitelt minden ötvenedik (2 százalék) válaszadó venne csak fel.

Személyi hitelt majdnem minden harmadik olvasónk (32 százalék) kisebb felújításokra venne fel, míg nagyobb hitel esetén már inkább jelzáloghitelt, mert ott már számít a thm-különbség. A válaszadók szintén közel harmada (31 százalék) akár nagyobb, többmilliós beruházásra (például egy jelentősebb lakásfelújítás) is személyi hitelt venne fel, mert nem szeretnék, ha jelzáloggal terhelnék ingatlanukat. Személyi hitelhez folyamodna a válaszadók 19 százaléka egy elromlott háztartási gép cseréjéhez. Továbbképzéshez, nyelvtanuláshoz a válaszadók 9 százaléka, nyaralásra 5, míg a gyermekük esküvőjére 4 százalék venne fel személyi hitelt.

A törlesztőrészletekre vonatkozó kérdésünkre az olvasók majdnem ötöde (18 százalék) mondta azt, hogy akár 150 ezer forintos törlesztőt is bevállalna. A skála másik végét (legfeljebb 30 ezer forintot) az olvasók kevesebb mint tizede (8 százalék) választotta. 30–50 ezer és 50–70 ezer forintos törlesztőt 11-12 százalék vállalna be, míg a legfeljebb 100 ezer forintos havi kiadást minden ötödik olvasónk jelölte meg.

A cikket a Takarékbank támogatta.

Rovatok