Index Vakbarát Hírportál

Új eljárás indult Mészáros Lőrinc volt cége ellen

2021. május 28., péntek 17:09

Lezárta a Mátrai Erőműben 2017-ben tapasztalt víz- és légszennyezés ügyét a BAZ Megyei Rendőr-főkapitányság, ám a Gyöngyösi Járási Ügyészség nem hagyja annyiban a dolgot, új vizsgálatot kezdeményezett.

A Párbeszéd Magyarország politikusa, Kocsis-Cake Olivio Facebook-posztban írt arról pénteken, hogy a Gyöngyösi Járási Ügyészség május 19-i határozatában új eljárást indított a Mátrai Erőmű környezetében 2019 novemberében tapasztalt víz- és légszennyezéssel összefüggésben. Az erőműt 2017-ben vásárolta fel Mészáros Lőrinc magántőkealapja, majd a súlyosan veszteséges üzemet 2019 végén adta el a magyar államnak. A szennyezés még az adásvétel előtt történt.

2019. november 4-én az erőmű kéntelenítő medencéjének szivattyúházában elromlott az egyik szivattyú, a munkásoknak az orrfolyásos, szemirritációs tünetek miatt abba kellett hagynia a javítást. Több munkavállaló is orvoshoz fordult a szúrós szag okozta tünetek miatt. A tüneteket néhány napra rá más dolgozók is észlelték,

a mérgező gázok jelenléte miatt le kellett zárni a területet, és szellőztetni kellett.

A környékbeli óvodákat, iskolákat figyelmeztették, hogy ne szellőztessenek, és a gyerekeket csak a szájukat, orrukat eltakarva szállítsák haza a szülők.

Lakossági bejelentés miatt a megyei katasztrófavédelem mobillaborja is kivonult a helyszínre, és azt tapasztalták, hogy az erőműhöz tartozó telephelyen lévő víztározóban kén- és foszfortartalmú gázok fejlődtek, de a lakosságot ez nem veszélyezteti. Viszont a vizsgálat megállapította, hogy a szennyezés forrása az erőműben működő Viresol Kft. területéről az erőmű Őzse-völgyi víztározójába kerülő szerves anyag bomlása volt.

Környezetkárosítás bűntette és egyéb bűncselekmények miatt elindult egy eljárás (a feljelentést többen, köztük Szél Bernadett független és Stummer János jobbikos parlamenti képviselő tették meg) ismeretlen tettes ellen, de ezt a BAZ Megyei Rendőr-főkapitányság megszüntette.

A Gyöngyösi Járási Ügyészség viszont most foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt új eljárást indított, ez ügyben még Kocsis-Cake Olivio tett feljelentést.

Az ügyészség azzal indokolt, hogy a szennyezés nemcsak környezeti elemeket, de a környékbeliek egészségét is károsíthatta. Tavaly októberben egyébként az ügyészség egyszer már felülbírálta a rendőrség nyomozás megszüntetéséről szóló határozatát. 

A Mátrai Erőmű karbonfüggetlenségét célzó energiahatékonysági átalakítása idén februárban kezdődött el, és kilenc évig tart.  

(Borítókép: A Mátrai Erőmű Visonta közelében 2017. április 6-án. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok