Index Vakbarát Hírportál

Megduplázódtak az állami tárgyieszköz-beszerzések

2021. május 31., hétfő 10:34

Az első negyedévben folytatódott a beruházások előző negyedévben elkezdődött növekedése, a fejlesztések volumene 2,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához, valamint 0,5 százalékkal az előző negyedévhez képest – közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH gyorstájékoztatója szerint az élénkülést az előző negyedévhez hasonlóan ismét a költségvetés és a háztartások növekvő aktivitása okozta, miközben a vállalkozások fejlesztései továbbra is csökkentek. A meghatározó súlyú feldolgozóipari és az infrastrukturális fejlesztések visszafogták, az ingatlanügyletek és a kereskedelmi beruházások növelték a nemzetgazdasági teljesítményt.

A teljesítményérték 53 százalékát képviselő építési beruházásoké 1 százalékkal csökkent, míg a 46 százalékot kitevő gép- és berendezésberuházásoké 7 százalékkal nőtt. A beruházási teljesítmény 53 százalékát megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene az előző negyedévek átlagos ütemével lényegében megegyezően, 6,3 százalékkal mérséklődött, amiben kiugró szerepet játszottak a külföldi érdekeltségű vállalkozások visszafogott fejlesztései – közölte a KSH. Ugyanakkor a beruházások 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések 31 százalékkal emelkedtek. Miközben az önkormányzatok fejlesztései visszaestek, a központi közigazgatási szervek tárgyieszköz-beszerzései közel megduplázódtak.

Rovatok