Index Vakbarát Hírportál

Kedvezményes állami hitellel szerezték meg a Las Vegas Casinót

2021. május 31., hétfő 17:01 | aznap frissítve

19,5 milliárd forintért vásárolta meg Andy Vajna korábbi kaszinóit Garancsi István és Szalay-Bobrovniczky Kristóf közös cége. Ezt részben kedvezményes állami hitelből, részben pedig a többi cégükből érkezett pénzből finanszírozták. 

A kaszinókat tavaly április végén vette át a Garinvest Projekt Zrt., amely Garancsi István és Szalay-Bobrovniczky Kristóf közös érdekeltsége, de az adásvételről szóló szerződést már jóval korábban aláírták. A cég ezáltal a kaszinókoncessziókat birtokló Las Vegas Casino Zrt. részvényeinek is tulajdonosa lett. 

A 24.hu szerint a Garinvestet nem is oly rég, 2019 novemberében alapították meg. Tulajdonosa 60 százalékban a NER-közeli üzletember, Garancsi István, 40 százalékban pedig a Habony Árpádhoz közel álló Szalay-Bobrovniczky Kristóf korábbi londoni nagykövet, aki egyben Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje is. 

A kaszinóbiznisz már Andy Vajna idején is jelentős, éves szinten 12 milliárd forintos tiszta nyereséget termelt. Korábban viszont egy luxemburgi offshore anyacég volt a kaszinók tulajdonosa. Tőlük viszont most mindent megvásárolt a  Garinvest Projekt Zrt. 

A felvásárlást közel húszmilliárd forintnyi hosszú lejáratú kötelezettségből finanszírozták. Ebből 10,5 milliárd forint állami növekedési hitelként, 9,49 milliárd forint kapcsolt vállalkozásoktól kapott kölcsönként van feltüntetve. 

Vagyis részben a jegybank kedvezményes hitelprogramjából, a kkv-k segítésére, gazdaságélénkítésre feltalált NHP-ból fizethetik a kaszinók törlesztőrészleteit, részben pedig Garancsi és Szalay-Bobrovniczky többi cégétől érkezik a kölcsönpénz.

hitelbiztosítéki nyilvántartás adatai szerint ezen belül a Takarékbank közvetítésével hétmilliárd, a Gránit Bank által pedig 3,5 milliárd forinthoz jutott a Garinvest. 

Céges vonalon Szalay-Bobrovniczky London Capital Zrt.-je 3,2 milliárd forintot, Garancsi saját cége pedig 6,2 milliárd forintnyi euróhitelt tüntetett fel a vásárlással összefüggésben. Garancsi vélhetően a kapcsolt vállalkozásoktól – elsősorban egy Hongkongban bejegyzett leánycégtől, a Rockway Investment Ltd.-től – befolyó pénzből tudta ezt finanszírozni, mivel 2019-ben majdnem ennyi, 6,147 milliárd forintnyi osztalék érkezett hozzá ezektől. 

Rovatok