Index Vakbarát Hírportál

Beszállhat a cseh hadiiparba a kormányszóvivő férje, Szalay-Bobrovniczky Kristóf

2021. május 31., hétfő 11:51

A cseh Aero Vodochody repülőgépgyár lehet a célpontja a volt londoni nagykövet Szalay-Bobrovniczky Kristófnak, már egy magyar részvénytársaságot is létrehozott, amely szintén az üzlet megkötése felé mutat. Cseh részről abban reménykednek, hogy nyáron le lehet zárni a megállapodást.

A HVG információi szerint Magyarország volt londoni nagykövete, a fideszes agytrösztnek számító Századvég-cégcsoport tulajdonosa és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje, Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszáll a cseh Aero Vodochody gyár finanszírozásába, melynek az Omnipol hadiipari termékeket gyártó vállalat a résztulajdonosa. A lap azt írja, hogy eredetileg Tombor András lett volna a vevő, akit az Orbán Viktor egyik tanácsadójaként számontartott Habony Árpád köréhez sorolnak. Ő alapította a Corvinus Egyetemet állami cégek részvényeiből finanszírozó Mathias Corvinus Collegiumot is.

Szalay-Bobrovniczky, akinek korábban közös cége is volt Habony Árpáddal, a közelmúltban létrehozta a Magyar Aerojet Befektetési Vagyonkezelő Zrt.-t, és ezen keresztül adhat pénzügyi támogatást az Aerónak. A gyárat részben birtokló Penta Csoport nem akarta megerősíteni a HVG értesülését, a magyar lap és a Hospodářské Noviny cseh üzleti lap kérdésére a Penta szóvivője annyit mondott:

Reményeink szerint a nyár során zárjuk le sikeresen az üzletet.

Az Omnipol a téma érzékenységére hivatkozva nem akarta kommentálni az értesülést.

A Hrot cseh magazin információi szerint Tombor András kiesésével a Slovnaft igazgatóságának elnöke, Világi Oszkár segített újratárgyalni az üzletet. Világi a Hospodářské Noviny kérdésére azt mondta, ő nem tárgyalt, de tud a dologról. A dunaszerdahelyi futballcsapat tulajdonosa megerősítette, hogy

az Aero súlyos pénzügyi helyzetben van, és erre gyorsan megoldást kell találnia, be kell vonni külső finanszírozókat. Itt jöhet a képbe Szalay-Bobrovniczky.

A HVG azt írja, hogy az üzlet egyik kulcspontja az Aero által gyártott L–39NG modellszámú, újonnan gyártott vadászgép, amelyből eddig Vietnám vásárolt néhány darabot, de a magyar kormány is szeretne venni belőle.

Az esetleges felvásárlásról, befektetésről megkérdeztük Szalay-Bobrovniczky Kristófot, ha válaszol, frissítjük cikkünket.  

Rovatok