Index Vakbarát Hírportál

Nem tudni, hogy kapnak-e fizetésemelést a postások

2021. június 1., kedd 12:40 | aznap frissítve

Hétfőn megkezdődött a bértárgyalás a Magyar Posta Zrt.-nél, miután a kormány a múlt héten engedélyt adott a legnagyobb állami közszolgáltató cégek vezetőinek az egyeztetésekre. Az viszont még nem derült ki, hogy pontosan mit kínál a vállalat a 28 ezer dolgozójának 2021-re – írja a Népszava.

Az első tárgyaláson a szakszervezetek csak annyit tudhattak meg, hogy az éves egyszeri juttatás egy főre jutó összegére bruttó 136 ezer forintos ajánlatot tett a munkáltató. Mivel a postások idén még semmiféle béremelést nem láttak, ezért az érdekvédők elégedetlenek, és attól tartanak, hogy ebből az összegből akarják majd fedezni az első félév elmaradt béremelésének teljes kompenzációját.

Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

MAJDNEM BIZTOS ABBAN, HOGY EGYIK ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZET SEM FOGADJA ELFOGADNI AZ AJÁNLATOT. 

A postai érdekvédők eredetileg 10 százalékos bértömeg-növekedést kértek, ez pedig magasabb a közszolgáltató cégek többségének igényénél. Tóth Zsuzsanna indoklása szerint ez azért lenne indokolt, mert a vállalati bérek náluk általában alacsonyabbak, mint például a nagy közlekedési cégeknél, és ezáltal szeretnék felszámolni a lemaradásukat.

A postások egyeztetése a munkáltatóval a jövő hét első felében folytatódik, de az érdekvédők attól tartanak, hogy akkor még mindig csak az egyszeri juttatás mértékéről és kifizetési ütemezéséről tudnak majd tárgyalni.

Rovatok