Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília végre elmondta, mit jelent, hogy valaki Covidban halt meg

2021. június 2., szerda 21:53

Szél Bernadett szerint az országos tiszti főorvos megfogalmazása viszont ellentétben áll azzal, mint amiről korábban Orbán Viktor és Gulyás Gergely beszélt.

Ahogy korábban Ferenci Tamás biostatisztikus is ecsetelte írásában az Indexen, Magyarországon igen nehéz hitelesen beszélni a Covid-halálozásról. Ennek okai között van, hogy egy embernek általában több haláloka van, rettentő lassú a halálozást követő adminisztrációs út, és nincs hivatalos eljárásrend, hogy kit milyen besorolás alapján lehet koronavírusban elhunytnak tekinteni.

Hazánk hosszú ideig a globális élbolyban volt az egymillió főre eső Covid-halálozást tekintve, ám ezt a kormányzati kommunikációban azzal próbálták magyarázni, hogy az országok különböző eljárásrend alapján regisztrálják, ki számít Covidban elhunytnak, s emiatt a szomorúan előkelő pozíciónk nem nyugszik hiteles alapokon.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő többször is próbálkozott, hogy megtudja Müller Cecília országos tiszti főorvostól, vajon mi számít idehaza a Covid-halálesetek „definíciójának”, vagyis milyen besorolás alapján lehet valakit koronavírus miatt elhalálozottnak tekinteni. Most sikerrel járt, s erről szerdán Facebook-posztban írt. 

 Müller Cecília válaszából kiderül, hogy Magyarország a WHO ajánlása szerint járt el a besorolásnál. A teljes válasz így hangzik:

„Az NNK adatgyűjtése, valamint a Miniszterelnökség által a www.koronavirus.gov.hu oldalon közölt tájékoztatás a COVID-19 fertőzéssel összefüggésbe hozható halálozásra vonatkozik, amely nem azonos a COVID-19 fertőzés okozta halálesetekkel. Bár Magyarország a COVID-19 fertőzéssel összefüggésbe hozható halálozás kapcsán a nemzetközi szervezetek ajánlását követi, azok alkalmazása a gyakorlatban nem mindig egyértelmű. A COVID-19 fertőzéssel összefüggő halálozás az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megfogalmazott és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) által is alkalmazott definíciója, valamint a WHO részletes technikai dokumentuma igyekszik leegyszerűsíteni a kérdést, és a COVID-19 fertőzés halálokként történő kizárására olyan példákat sorol fel, melyek orvosilag egyértelműek: COVID-pneumonia miatt bekövetkezett halál kerüljön be a nyilvántartásba, míg igazolt COVID-fertőzöttnél a fertőzéstől függetlenül történt baleseti halál ne szerepeljen az adatok között.

Ugyanakkor nem ad iránymutatást a valóságban legtöbbször előforduló helyzetekre, amikor orvosilag kérdéses a halálok. A halálok megállapítása – a COVID-19 járványtól függetlenül – valójában nagyon sokszor kérdéses, és gyakran előfordul, hogy a beteg ellátásában részt vevő szakorvosok, valamint a pathológus saját szakmai szempontrendszere szerint ítéli meg az esetet.

Például amikor végstádiumú tumoros beteg COVID-19 fertőzéshez társuló pneumóniában hal meg, de általános állapota alapján a SARS-CoV-2 hiányában bármilyen más – akár opportunista kórokozó – is végzetes fertőzést okozott volna. Hasonlóan bonyolult a megítélése, amikor a krónikus szívbeteg COVID-19 pneumónia jelentette fokozott megterhelés miatt hal meg szívelégtelenségben. Ezekre a kérdésekre vonatkozó döntés meghozatala a klinikus, illetve a pathológus szakorvos feladata, a járványügyi szakemberek a rendelkezésre álló, járványügyi szempontból releváns adatok alapján hoznak döntést. Ennek megfelelően azon halálesetek, melyeknél egyértelműen kizárható a COVID-19 fertőzés szerepe (pl. trauma, öngyilkosság történt), nem kerülnek bele a nyilvántartásba, de az összes többi haláleset, ahol a COVID-19 fertőzés része a pathomechanizmusnak, belekerül. Ezáltal jön létre a COVID-19 fertőzéssel összefüggésbe hozható halálozási statisztika.”

Szél Bernadett összegzésében azt írja, Magyarországon tehát a Coviddal összefüggésbe hozható halálozásokat és a pozitív tesztet produkáló elhunytakat számították be a statisztikába. Ugyanígy jár el Csehország, Ausztria, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Olaszország, Spanyolország, az Egyesült Királyság, Dánia, Hollandia, Norvégia és Izland,

vagyis a képviselő szerint az időnként világrekorder halálozási adatsorunk nem magyarázható azzal, hogy a legtöbb országtól eltérően vezettük volna a hazai statisztikát.

Szél Bernadett viszont idézi Orbán Viktort idén január 8-áról, aki a fentiekkel ellentétben úgy fogalmazott: „Valaki csak azokat veszi föl, akik közvetlenül a koronavírus miatt haltak meg, van, aki – mint például Magyarország – mindenkit bekönyvel, aki egyébként fertőzött volt, még ha nem is a Covidban halt meg, ezért nehéz összevetéseket csinálni.” Gulyás Gergely pedig az április 8-i Kormányinfón azt mondta, azért magasak a magyar halálozási adatok, mert mi még a koronavírustól függetlenül, például autóbalesetben elhunytakat is beszámítjuk.

(Borítókép:  Müller Cecília országos tiszti főorvos 2020. november 15-én. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)

Rovatok