Index Vakbarát Hírportál

Milliárdok jutnak a geotermikus energia projektekre

2021. június 8., kedd 16:23

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pályázati felhívást „tett közzé” a geotermikus energia hasznosítását célzó tevékenységek támogatására – közölte Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár, a tárca honlapján.

Hozzáfűzte: Magyarország egyedülálló geológiai adottságokkal rendelkezik, ami versenyképes alternatíva lehet más, fosszilis energiaforrásokkal szemben; 2030-ra olyan energiaszektor kialakítása a cél, amely egyszerre jelent magas szintű ellátásbiztonságot fogyasztó- és klímabarát módon, és képes az innovatív megoldások folyamatos befogadására.

Ez a kiírás a geotermikus energia hasznosítását célzó tevékenységek magas költségigényű szakaszához, a termelő és visszasajtoló kútrendszer megvalósításához ad forrást. 

Az ITM államtitkára jelezte: pályázatot benyújtani a rendelkezésre álló 6 milliárd forintos keretösszeg erejéig lehet, az igényelhető támogatás összege minimum százmillió, maximum kétmilliárd forint.

A benyújtás szakaszosan történik, pályázni a kiírás megjelenésének időpontjától kezdődően a keret kimerülésig, de legkésőbb 2023. december 31. napjáig lehetséges.

Rovatok