Index Vakbarát Hírportál

Jogi eszközökkel élhet Magyarország a globális minimumadóval szemben

2021. június 10., csütörtök 10:14

Veszélyes lehet a térség, ezen belül Magyarország tőkevonzó képességére a globális multiadó, de vannak eszközök a negatív hatások mérséklésére – írja a Világgazdaság.

Magyarországnak akár jogi eszközei is lehetnek az Európai Unióban arra, hogy egyes szabályok érvényesítését akadályozza 

– nyilatkozta a lapnak Czobody Gergely, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője, miután a világ legfejlettebb országait tömörítő G7-ek pénzügyminiszterei elfogadták a 15 százalékos globális vállalati adókról szóló elveket. A szakértő szerint a különadó az EU alapszerződésében biztosított letelepedési szabadságot sértheti.

Bajusz Dániel, a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda szakértője szerint Magyarország ha nem is tudja kikerülni a javaslat megvalósítását, a hatását mérsékelheti. Például ha a valós adókulcs meghatározásánál más adónemeket is figyelembe vesznek.

Bajusz Dániel egyénként rámutatott, hogy a szuverenitást erősen korlátozó intézkedésről van szó. A kezdeményezés eredetileg a technológiai óriáscégek megadóztatásának igényéből indult ki, amire Európa válasza a Digital Service Tax volt, az EU bírósága ugyanis alapvetően nem kifogásolta az árbevétel-alapú ágazati különadókat. Most azonban a teljes vállalati szektort büntetnék az új intézkedéssel.

Rovatok