Index Vakbarát Hírportál

Ezt az érdeklődést aligha kívánta a Wish

2021. június 15., kedd 15:15

Versenyfelügyeleti eljárást kezdeményezett az amerikai hátterű Wish webáruház európai működtetőjével, a holland ContextLogic B.V-vel szemben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Azt gyanítják, hogy a platform akciózási gyakorlata a tisztességtelen kereskedelem tilalmába ütközik. 

A GVH közleménye szerint az eljárást azért indították, hogy mert azt gyanítják, az üzemeltető nem az elvárható gondossággal járt, jár el az árak és kedvezmények feltüntetésekor. Magyarán azt feltételezik, hogy egyes feltüntetett árak ellenében valójában nem is lehetett az adott terméket megvásárolni, egyes, jelentős kedvezménnyel kínált termékek eredeti árait pedig a webáruház korábban vélhetően sosem alkalmazta. A hatóság szerint szintén megtévesztőek lehetnek a visszaszámláló órával párosuló, néhány percig kedvezményt ígérő „azonnali ajánlatok” – ugyanis a fogyasztókat sürgető határidő lejárta valószínűleg semmilyen tényleges hatással nincs sem termék árára, sem az elérhetőségére. A vizsgálat emellett kitér egyes, hangsúlyosan megjelenő termékjellemzők megalapozottságára is, amint amilyen a kiemelten feltüntetett, magas karátszám az esetenként néhány száz forintos ékszereknél. 

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Rovatok