Index Vakbarát Hírportál

Vége a harmadik hullámnak, úgy kínálják az albérleteket, mintha nem lenne holnap

2021. június 28., hétfő 14:33

2016 óta nem volt akkora a kereslet a hazai albérletpiacon, mint idén. Budapesten átlagosan 140 ezer forintért lehet lakást bérelni, a többi nagyvárosban 100-110 ezer forintért.

Ahogy enyhül a koronavírus-járvány gazdasági hatása, úgy élénkül a kereslet és a kínálat az ingatlanpiacon. A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint a bérlemények iránti kereslet ötéves rekordszintre emelkedett. Ez most különösen érdekes, hiszen a diákok a szeptemberi iskolakezdés előtt ilyenkor már javában keresik a számukra alkalmas lakásokat.

A lakbérindex szerint 2016 óta nem volt a mostanihoz hasonló kereslet, eközben a kínálat is csúcsközelben van.

Balogh László, az Ingatlan.com szakértője azt mondja, tavaly a mostaninál több kiadó lakásból lehetett válogatni, de akkor a járványhatás torzította az összképet. Egyrészt rengeteg, korábban turistáknak rövid távra kiadott lakás került a piacra, emellett a diákok kereslete is visszafogottabb volt az online, illetve hibrid oktatás miatt. Most viszont hatalmas kínálatból válogathatnak a diákok.

Ezt segíti, hogy a budapesti piacon a járvány előtti évekkel ellentétben az airbnbs ingatlanok kínálatot elszívó ereje még nem érezhető, mert a külföldi turisták még nem tértek vissza.

A lakbérindex szerint Budapesten hatezerre csökkent az airbnbs lakások száma, ami hetven százalékkal marad el a 16 ezres csúcstól, a tízezer „eltűnt” lakás pedig „átállt a másik oldalra”, azaz a hosszú távra – jellemzően diákoknak – kiadandó kínálatban jelent meg.

Májusban alig emelkedtek az albérletárak az országos átlagot nézve, az egyszázalékos emelkedés lassulást jelent áprilishoz képest, amikor 1,3 százalékos drágulást mértek az egy hónappal korábbi szinthez képest. Budapesten szintén mérséklődött a drágulás üteme, májusban – áprilissal összevetve – 1,1 százalékkal voltak magasabbak az átlagos bérleti díjak az egy hónappal korábbi 1,3 százalékos többlettel szemben.

A tavaly június végi 150 ezres budapesti átlagos lakbérszinthez képest most 140 ezer forintos az átlagos albérletár.

A legolcsóbb kerületek közé tartozott a X., a XX., a XXI. és a XXIII., ezeket a városrészeket egyaránt 120 ezer forintos havi bérleti díj jellemezte. A másik véglet a II. és az V. kerület, ahol 180 ezer forint volt az átlagdíj.

A Budapesten kívüli piacot nézve kiderül, hogy az egyetemvárosok közül Debrecenben, Győrben és Szegeden egyaránt 110 ezer, Pécsen pedig 100 ezer forintos áron kínálták kiadásra az ingatlanokat.

Érdekesség, hogy a Viharsarokban átlagosan csaknem feleannyiért bérelhetünk lakást jelenleg, mint Budapesten.

(Borítókép: Panelházak Debrecenben 2017. július 12-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok