Index Vakbarát Hírportál

Már 500–700 forintot is elkérnek egy gombóc fagyiért a Balatonnál

2021. július 6., kedd 11:18

Egyre ritkábban fagyiznak a magyarok, ha mégis, akkor a minőséget választják − derült ki az ATV híradójából. Idén a minőségnek is megvan az ára, akár 700 forintba is kerülhet egy gombóc fagyi a Balatonnál.

Az árak növekedésében közrejátszik a gyenge forint, az emelkedő élelmiszerárak és a cukrászok magas bérigénye is.

Tavaly 380 forint volt a fagylaltunk, idén 400 forintért áruljuk, és nincs különbség se a cukormentes, se a vegán között

− mondta az egyik üzlet tulajdonosa, aki szerint ha tovább emelnék az árakat, elesnének a vevőktől. Ettől függetlenül a Balaton környékén akadnak olyan fagyizók is, ahol 500 vagy 700 forintot is elkérnek egy gombócnyi finomságért.

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke elmondta:

Összességében egy 10 százalékos emelés lehet, elsődlegesen talán a munkabérek, azaz a bérigények, amik igen komoly terhet jelentenek a vállalkozásoknak, ez már lassan nyugati szintet ér el.

A szakember úgy véli, ha a forint árfolyama nem erősödik, és tovább drágulnak az élelmiszerek, nyár végére még drágább is lehet a fagylalt.

A Like Balaton részletes összeállításban ismerteti az idei fagylaltárakat. A lap településenkénti bontásban mutatja be a kínálatot.

Idén a szakmai zsűri már döntött az év fagyijáról és a Balaton legjobb fagylaltjáról is. Az év fagylaltja idén a Békéscsabán készülő Bíborka lett, amit csilivel, csokoládéval és szederrel ízesítenek. A Balaton Fagyija versenyt azonban egy mézes íz nyerte, amit hársmézzel, karamellizált mandulával és almával készítenek. A fagylalt a Mézesem fantázianevet viseli.

Rovatok