Index Vakbarát Hírportál

Ajánlatot tett a kormány a Budapest Airport Zrt. megvásárlására

2021. július 10., szombat 20:40

Nem kötelező erejű ajánlatot tett az Orbán-kormány a Budapest Airport Zrt. megvásárlására – közölte az ügyet jól ismerő forrásokra hivatkozva a Bloomberg. 

Az ajánlatot a héten kaptak meg a repülőtér tulajdonosai, és piaci érték alattinak tekintették más, hasonló ügyletekkel összehasonlítva. A hírügynökség felidézi Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy interjúját, amelyben kifejtette, hogy 

„méltányos ajánlatot” terveznek tenni, de ha visszautasítják, a kormány akkor is meg akarja találni a módját, hogy az állam visszaszerezze a többségi tulajdont. 

A Bloomberg megjegyzi, hogy az Orbán-kormány több, stratégiai fontosságúnak tartott iparágban igyekszik csökkenteni a külföldi tulajdon arányát, a főváros pedig kulcsfontosságú az idegenforgalom és a szélesebb körű gazdasági fejlődés szempontjából. Tavaly a Budapest Airport egyébként 110 millió eurós veszteséget könyvelt el a koronavírus-járvány megfékezéséért elrendelt korlátozások miatt. A repülőtér ugyanakkor arra számít, hogy a bevételek 2023-ra visszatérhetnek a pandémia előtti szintre.

A központ privatizációja még 2005-ben kezdődött, a magyar kormány 2011-ben értékesítette fennmaradó részesedését, egy évvel a második Orbán-kormány beiktatása után. A koncessziós megállapodás 2080-ig tart.

Tavaly októberben már lehetett tudni arról, hogy egy magyar milliárdos ajánlattal kereste meg a repülőteret. Miután a tárgyalások nem haladtak, a kormány úgy döntött, hogy többségi részesedést kíván szerezni a Budapest Airportban.

Rovatok