Index Vakbarát Hírportál

A járvány hétköznapi hősei nem rohamozták meg az éttermeket

2021. július 15., csütörtök 18:44

Lassan kap lendületet a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara éttermeket támogató akciója.

Egyelőre még lassan fogy a meghirdetett 50 millió forintos támogatási keret, de folyamatos a vállalkozói érdeklődés a június 18. óta elérhető #újranyitvaBP pályázatunkon – közölte az Index érdeklődésére a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara. A fogyasztásösztönző kuponakció meghirdetésekor Nagy Elek, a kamara elnöke arról beszélt, hogy az induló keretből tízezer fő egyszeri, ötezer forintos vendéglátóipari fogyasztásához járulhatnak hozzá.  

Az Eddig beérkezett nyolc pályázatból hármat támogattak,

melynek eredményeképp Páty község alapellátásban résztvevő dolgozói és a polgármesteri hivatal munkatársai, valamint a helyi pedagógusok által alkotott 29 fős csoport már le is fogyasztotta a kuponjait, míg egy 20 fős zenekar és 26 fő egészségügyi dolgozói társaság hamarosan felhasználják a támogatásukat. További 4, összesen közel 200 főnyi egészségügyi dolgozó megvendégelését célzó pályázat még elbírálásra vár, és egy másik pályázat is erre várakozik a kamara tájékoztatása szerint. Ezen túlmenően további 8-10 csoport szervezését jelezték számunkra – közölte a BKIK. 

A BKIK alapvetően a bajban lévő éttermeket kívánta megsegíteni azzal, hogy az ötezer forintos kamarai hozzájárulásokból befolyt összegből indulásként a Szolidaritási Alapja említett 50 millió forint erejéig támogatást ad ahhoz, hogy az érintett vendéglátók fejenként 5 ezer forint erejéig vendégül láthassák a járvány hétköznapi hőseit. A kampány meghirdetésekor a kamara elnöke arról is beszélt, hogy

amennyiben az eseményfinanszírozási pályázat induló kerete kezdene kimerülni, felkérik majd a járványt jobban átvészelő fővárosi vállalkozásokat, adakozzanak a Szolidaritási Alap számára. 

Az #újranyitvaBP kampányról egyébként a BKIK tájékoztatása szerint a fővárosi vendéglátósok széles körben hallottak már, de egyelőre inkább még a lebonyolítást érintő kérdések érkeznek.

A kamara szerint, mivel ehhez hasonló akció még nem volt Magyarországon, ezért sokan bizonytalanok, hogy egy 2-3 oldalas adatlap elektronikus beküldésével már valóban érvényesen pályázni lehet-e. A tapasztalatok szerint azt is meglepetéssel fogadták a vállalkozások, hogy az elnyert támogatás lehívásához elegendő a megvalósult eseményről egy jelenléti ívet, egy nyugtát és egy fotót beküldeni. Többen az iránt érdeklődtek leginkább, hogy ki tekinthető célcsoportnak, azaz a járvány alatti élet hétköznapi hőseinek, például, hogy egy rendelőintézet dolgozói vagy akár fellépési lehetőség nélkül maradt zenészek egy kisközössége valóban megfelel-e a támogatási célnak.

A kamara szerint a mostani pályázaton egyszerűen, vagyis kevés adminisztrációval lehet gyorsan kis összegű támogatást igénybe venni. A pályázó éttermek mellett pedig a potenciálisan vendégül látandó csoportok (akiknek nem kell feltétlenül budapestieknek lenniük) is bátran szerveződhetnek 10 és 50 fő közötti csoportba, majd felvehetik a kapcsolatot egy kinézett budapesti étteremmel, és felkérhetik arra, hogy adjon be támogatási kérelmet. 

Emellett a BKIK arra kéri a fővárosiakat, vagy az itteni vendéglőkben fogyasztókat, hogy azzal is segítsék a kedvelt helyeik túlélését, talpon maradását, forgalombővülését, hogy a mindennapokban felkeresett helyeiken ne csak vásároljanak, fogyasszanak, hanem ajánlják másoknak is az üzletet a kampány #újranyitvaBP hashtagjével saját közösségi oldalaikon. 

(Borítókép: Vendégek ülnek egy étterem teraszán Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn 2021. április 24-én. Fotó: Balázs Attila / MTI)

Rovatok