Index Vakbarát Hírportál

Kivonul az Axel Springer a magyar médiapiacról

2021. július 28., szerda 12:41

A Ringier átveszi az Axel Springer részvényeit a magyar cégben, egyedül Lengyelországban marad meg a vegyesvállalat.

A Blikket és a Kiskegyedet is kiadó Ringier Axel Springer Magyarország honlapján olvasható közlemény szerint az 1833-ban alapított svájci lapkiadó vállalat, a Ringier AG kibővíti tevékenységét Kelet-Európában, és átveszi az 1946 óta létező német Axel Springer összes részvényét, többek között

Az átvétel véglegesítése még 2021-ben várható, a tranzakció megvalósításához ezúttal is szükség lesz a helyi monopóliumellenes hatóságok jóváhagyására.

Ugyanakkor a mennyi az annyi egyelőre nem derült ki, és van rá esély, hogy az összegek nem is lesznek nyilvánosak, mert a felek abban állapodtak meg, hogy bizalmasan kezelik mind az eladási árat, mind az átvett részvények értékét.

Mit hoz a jövő a médiapiacon?

Az Axel Springer a jövőben a digitális üzletágra koncentrál. Ezen belül is a hírmédia Németországban, az Egyesült Államokban és Lengyelországban lesz a vállalat számára prioritás. A vállalat célja, hogy a digitális újságírás területén és a digitális hirdetési portálok között globális vezető szerepet töltsön be. A Ringier és az Axel Springer sikeres vegyesvállalata Lengyelországban változatlanul tovább működik.

Modern médiabefektetőként ezzel a tranzakcióval alátámasztjuk hosszú távú elkötelezettségünket Kelet-Európában. Szerbia, Szlovákia és Magyarország ezenfelül megfelelő alapot nyújt a sportmédia terén tervezett digitális stratégiánk kibővítéséhez. Ugyanakkor örülök annak, hogy a lengyel médiáinkat és digitális piacainkat az Axel Springerrel közösen fejlesztjük tovább

– mondta el Marc Walder, a Ringier AG vezérigazgatója.

A 2010 júliusában alapított Ringier Axel Springer Media AG vegyesvállalatba az Axel Springer bevonta lengyelországi, Cseh Köztársaság-beli és magyarországi leányvállalatait. A Ringier pedig a Szerbiában, Szlovákiában, Csehországban és Magyarországon bejáratott márkáival járult hozzá a közös vállalat létrejöttéhez.

A Ringier AG és az Axel Springer SE mintegy 3100 alkalmazottat foglalkoztató vegyesvállalata, a Ringier Axel Springer Media AG 2010 júliusi megalapítása óta Közép- és Kelet-Európa legnagyobb médiavállalatává nőtte ki magát. A vállalat portfóliójába több mint kétszáz digitális és nyomtatott termék tartozik.

Rovatok