Index Vakbarát Hírportál

Visszatért a járvány előtti szintre a gazdaság, a vártnál is nagyobb lett a GDP-növekedés

2021. augusztus 17., kedd 09:45 | aznap frissítve

Az első félévében 7,6 százalékkal nőtt a GDP tavalyi hoz képest.

Az egy évvel korábbihoz viszonyított nyers adatok szerint 17,9, az előző negyedévhez képest 2,7 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye – adta hírül a Központi Statisztikai Hivatal. Amint az Index korábban megírta, az elemzői várakozások az előző negyedévihez képest 2 százalékos növekedést valószínűsítettek, így a várakozásoknál mindenképpen jobban alakult a friss adat. 

Éves összevetésben pedig a nyers adatok szerint 17,9, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 17,7 százalékkal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke 2021 II. negyedévében. Ez a vártnál is erőteljesebb visszapattanást jelent, miután a koronavírus járvány miatti 13 százalékos GDP csökkenést is bőven kompenzálja, gyakorlatilag azt jelenti, hogy a gazdaság visszatért  a 2019-es szintre, miután

a nyers adatok szerint 2,2 százalékkal nagyobb volt a 2019. második negyedévinél.

 A növekedéshez leginkább az ipar járult hozzá.

Mindezek alapján 2021. első fél évében a gazdaság teljesítménye 7,6 százalékkal (a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 7,2 százalékkal) meghaladta az előző év azonos időszaki szintet.

Ez a valaha mért legmagasabb növekedés – értékelte a friss adatot Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban. Hangsúlyozta: hogy a magyar gazdaság teljesítménye meghaladta a járvány előtti szintet, és ez alátámasztja, hogy a gazdaság újraindítása Magyarországon az egyik leggyorsabb az Európai Unióban. Közölte azt is, hogy a magyar gazdaság már meghaladta járvány előtti teljesítményét, miközben az eddig elérhető adatok szerint a tagállamok többségében még mindig alacsonyabb a kibocsátás.

A tárcavezető kiemelte: a rendelkezésre álló részstatisztikák szerint a

növekedés egészséges szerkezetű, a legtöbb gazdasági ágazatra kiterjedt.

A Pénzügyminisztérium számításai szerint termelési oldalról az ipar és az építőipar kétszámjegyű növekedést mutathatott, de az agrárium is pozitívan járulhatott hozzá a gazdaság teljesítményéhez. A szolgáltatások ágazatai – így a turizmus, a szállítás, az infokommunikáció, a pénzügyi ágazat, az oktatás és az egészségügy – kivétel nélkül erősödhettek. Keresleti oldalról a fogyasztás, a beruházások és az export is húzhatta a gazdaságot. 

 A miniszter értékelése szerint a kormány gazdaságvédelmi és –újraindítási intézkedései összességében idén 8,4 százalékponttal járulnak hozzá a gazdaság teljesítményéhez, ennyivel mérséklik a járvány okozta válság hatásait. Úgy vélte, hogy a gazdaság sikeresen alkalmazkodott a járványhoz, így a járványügyi intézkedések kevésbé fogták vissza az aktivitást. A gyors újraindulást segítette a magyar oltási program is. 

A magyar gazdaság újra dinamikus növekedési pályára lépett, beérnek a támogató költségvetési politika eredményei. A cél most az, hogy megőrizzük a magyar gazdaság lépéselőnyét az unióval szemben, ezért a kormány folytatja az adócsökkentésekre, a munkahelyteremtésre, a beruházások ösztönzésére és a családok támogatására épülő gazdaságpolitikát – tette hozzá Varga Mihály. 

A forint egyelőre enyhe gyengüléssel reagált a kirobbanóan jó GDP-növekedési adatra, egy órával a publikálás után 352 forint fölött jegyezték, bár ebben inkább az általánosan rossz globális tőzsdei hangulatnak van szerepe. Az afgán összeomlás nyomán kelt geopolitikai, illetve a járvány alakulásával, és Kína techcégekkel kapcsolatos további lépéseivel kapcsolatos aggodalmak miatt világszerte eséssel kezdtek a tőzsdék. 

Rovatok