Index Vakbarát Hírportál

Hatalmasat nyertek a brexiten az írek

2021. augusztus 21., szombat 20:08

Hatalmas írországi többletbevételt hozott 2021-ben az Egyesült Királyság és Írország közötti kereskedelem. Írországból az Egyesült Királyságba irányuló export szárnyalt az év első hat hónapjában azt követően, hogy az év eleji (de facto) brexit miatt az import hanyatlott – hívja fel a figyelmet a napi.hu.

A dublini statisztikai hivatal adatai szerint Észak-Írországon kívül az Egyesült Királyságba tartó ír kivitel értéke 20 százalékkal 6,7 milliárd euróra bővült ez év január-júniusában, 2020 azonos időszakához képest, ami több mint 1,1 milliárdos növekedés.

Közben Írország importja több mint 2,5 milliárd euróval, 32 százalékkal csökkent. Júniusban a brit kivitel 16 százalékkal mérséklődött 2020 júniusához képest, főként az élelmiszerek, élő állatok és feldolgozott termékek esetében.

A brit vállalatoknak január elseje óta vámhatárokkal kell számolniuk az Európai Unió és az Egyesült Királyság között, ami fékezi kivitelüket. A londoni kormány úgy döntött, hogy egy egyéves átmeneti időre, 2022 elejéig fokozatosan vezeti be az import vámellenőrzését, így megelőzték, hogy a behozatal visszaesése ellátási gondokat okozzon.

Írország felé az EU egységes piacán zavartalanul lehet exportálni. Ugyanakkor Nagy-Britanniát és Észak-Írországot belső vámhatár választja el az Egyesült Királyságon belül, az északír vállalatok dél felé irányították nyersanyag-kivitelüket. Az Észak-Írországból Írországba kivitt áruk értéke 2021 első felében 77 százalékkal csaknem 1,8 milliárd euróra nőtt a múlt év első feléhez képest. Fordított irányba 40 százalékkal, mintegy 1,6 milliárd euróra emelkedett a kivitel.

Rovatok