Index Vakbarát Hírportál

ITM: ma már többen dolgoznak Magyarországon, mint a járvány előtt

2021. augusztus 26., csütörtök 12:53

A tavaly júniusi mélypont óta már több mint 120 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint – írja az MTI az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye alapján.

már többen dolgoznak Magyarországon, mint a járvány előtt

– közölte Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Kifejtette: a munkavállalók száma a rendszerváltás óta nem tapasztalt szintre, 4,7 millió közelébe emelkedett. A hazai elsődleges munkaerőpiacon foglalkoztatottaké pedig 4 millió 450 ezer fölé. Harminc éve nem dolgoztak ilyen sokan Magyarországon a versenyszférában – mondta, hozzátéve: a 4 százalékos munkanélküliségi ráta az egyik legalacsonyabb Európában.

Bodó Sándor szerint a tartósan javuló tendencia a kormány sikeres válságkezelésének köszönhető. A gazdaságvédelmi és újraindítási intézkedések érdemben segítették a fellendülést, a foglalkoztatási rekordok elérését – fogalmazott az államtitkár. 

A munkaerőpiac élénk dinamikáját jelzi, hogy augusztusban csaknem 100 ezer üres álláshely állt rendelkezésre, a hónap végére ebből kevesebb mint 60 ezer maradt betöltetlen – áll a közleményben. A csoportos létszámleépítésekben érintett munkavállalók száma a tavaly júniusi szint töredékére, mindössze 6 százalékára csökkent.

Rovatok