Index Vakbarát Hírportál

Bajban vannak a kórházak, másfél éves csúcson az adósságállomány

2021. augusztus 31., kedd 17:25

Komoly bajban vannak az állami kórházak, ugyanis 2021-ben soha nem látott mértékben növekszik az adósságállományuk, a legfrissebb adatok szerint már másfél éves csúcson van az egészségügyi intézmények összesített tartozása – írja a Portfolio.

Egyre nehezebb helyzetben vannak a beszállító cégek is a kintlévőségek halmozódása, a koronavírus okozta válsághelyzet, valamint egy új uniós rendelet miatt, amelyek egyszerre sújtják a szektort. Az iparágat képviselő hazai szervezetek ezért már négy miniszternek is küldtek levelet, eddig azonban a fülük botját sem mozdították az ügyben, pedig a szervezetek szerint azonnali beavatkozásra lenne szükség, mintegy ötven milliárd forint értékben.

A kórházak adósságát tavaly kétszer konszolidálta a kormány, ez a rendezés azonban csupán arra volt elég, hogy az adósságállományt egy ideig alacsonyabb szinten tartsák. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a Portfolionak úgy nyilatkozott, hogy

a hazai egészségügy – és benne a fekvőbeteg-ellátás – finanszírozása évtizedek óta elégtelen.

Ezt súlyosbította, hogy a járvány nagy részében az elektív ellátásokat (halasztható műtéteket) felfüggesztették, így a kormány a teljesítményfinanszírozás helyett több esetben az átlagfinanszírozásra tért át. Emellett a Covid-ellátás is meglehetősen drága.

Rádai Tamás, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének igazgatója pedig jelezte, hogy a kórházak eladósodása még az utóbbi évekhez képest is felgyorsult. Ebben

a koronavírus elleni védekezéshez kapcsolódó rendkívüli hatások is szerepet játszhatnak, de a valódi ok az évtizedek óta fennálló alulfinanszírozottság

 – emelte ki. Hozzátette, hogy szakmai konferenciákon az állami tisztségviselők is elismerik, hogy a kórházak gazdálkodási hiányát 45 százalékban a nem megfelelő finanszírozás okozza.

A tartozásállomány átlagosan mintegy 5,4 milliárd forinttal nőtt havonta, erre nem volt példa az elmúlt tíz évben. Megoldást mindenekelőtt a finanszírozás helyreállítása jelenthetne, Rásky László szerint azonban az elmúlt évek költségvetési finanszírozási adataiból az látszik, hogy a kormány nem szándékozik érdemben emelni a dologi kiadások finanszírozását. 

A Magyar Egészségipari Gyártók Szövetsége szerint az egészségügyre költött forrásokat legalább a másik három visegrádi ország által biztosított szintre kellene emelni. Emellett hasznos lenne, ha a valós költségekhez igazítanák az ellátás finanszírozását.

Rovatok