Index Vakbarát Hírportál

Súlyos dollármilliárdok úszhattak el, nyomoznak a legnagyobb német pénzintézet ellen

2021. szeptember 7., kedd 12:25 | aznap frissítve

Nyomozást indítottak a világ egyik legnagyobb biztosítója, az Allianz ellen a német hatóságok, miután a nagyvállalat több amerikai befektetési alapjából dollármilliárdok úsztak el a koronavírus-járvány első hónapjaiban a Reuters szerint. 

A lépés fokozza a már így is nagy nyomást a pénzkezelőn, amely ellen befektetők huszonöt pert indítottak, azzal vádolva az Allianzt, hogy nem biztosította pénzük védelmét a piaci összeomlás esetén. Kárigényük hatmilliárd dollár (több mint 1750 milliárd forint).

 A német cég ellen már az amerikai igazságügyi minisztérium is nyomoz.

A német pénzügyi hatóság, a BaFin egyebek mellett azt vizsgálja: az Allianz vezetőinek tudomásuk volt-e azokról az eseményekről, amelyek a Pimco és az Allianz Global Investors által menedzselt alapokban történt veszteségekhez vezettek. 

A koronavírus-járvány kitörése után mélyrepülésbe kezdett több Allianz-alap, egyes esetekben nyolcvan százalékkal csökkent az értékük. 2020 márciusában az Allianz két, összesen 2,3 milliárd dollár (674 milliárd forint) értékű alapot szüntetett meg. Más befektetési alapokból a befektetők kivették a pénzüket, hogy mentsék a menthetőt. 

Rovatok