Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály segítséget ígért a kisvállalkozásoknak a minimálbér emeléshez

2021. szeptember 8., szerda 17:48

A minimálbér emeléséről egyeztetett Varga Mihály és Parragh László – derül ki a Pénzügyminisztérium rövid közleményéből. A pénzügyminiszter szerint egyetértettek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével abban, hogy szükséges a minimálbér jelentős emelése ahhoz, hogy megőrizze lépéselőnyét a magyar gazdaság az EU többi tagállamával szemben a válságból való kilábalás során. 

A közlemény szerint a felek egyetértettek abban is, hogy a magasabb minimálbér kifizetésében segíteni kell a kis- és középvállalkozásokat, ezért vizsgálják a kompenzáció lehetőségeit. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a

kormány átfogó megállapodásra törekszik a minimálbér kérdésében a szakmai szervezetekkel, ezért folyamatosan egyeztet a munkavállalói és munkáltatói oldallal is, ahogyan a nemzeti konzultációban is kikérte az emberek véleményét."

 A konzultációra utalva Varga Mihály megjegyezte: széleskörű egyetértés van abban, hogy a minimálbér összegét jelentősen emelni kell, ugyanakkor a leginkább érintett kis- és középvállalkozásokat a kormány segíteni fogja ennek kigazdálkodásában. A közlemény szerint a kamara a vállalkozásokkal folytatott egyeztetés során összegyűjtötte javaslatait, a kormány ezeket is figyelembe véve vizsgálja a kompenzáció, így például a további adócsökkentések lehetőségét.

A széleskörű egyeztetések hangsúlyozása vélhetően egyáltalán nem véletlen. Az elmúlt napokban ugyanis érdekképviseleti körökben komoly visszhangot, esetenként éles hangú nyilatkozatokat váltott ki Parragh László minimálbéremelés témakörben adott múlt heti interjúja. A munkáltatói érdekképviseletek hétfői közleményükben utasították vissza a kamarai elnök megjegyzését arról, hogy a gazdaság egészét kevéssé reprezentáló szervezetek határozzák meg azt, hogyan alakuljon a kötelező legkisebb bér. Kedden pedig egy konferencia kerekasztal beszélgetésén erősítette meg mind a szakszervezeti, mind a munkaadói, mind a kormányoldal, hogy az eddigi keretek között szeretnék lefolytatni a 2022-es minimálbér emelésről szóló tárgyalásokat. A beszélgetésre Parragh László is hivatalos volt, azonban elfoglaltságai miatt végül nem vett részt rajta. 

Rovatok