Index Vakbarát Hírportál

Kezdődhet a gyártás, egy lépéssel közelebb a horvát euró

2021. szeptember 13., hétfő 17:10

A horvátok szemmel láthatóan nem osztják Matolcsy György, vagy Varga Mihály euróval kapcsolatos aggályait, ugyanis épp arról írtak alá megállapodást, hogy mikortól gyárthatják az euróérméket – adta hírül a hvg.hu. A dokumentumot az Európai Bizottság, a tagállamokat tömörítő Eurocsoport képviselői és a Horvát Nemzeti Bank elnöke látta el kézjegyével. 

A portál emlékeztet arra, hogy bár Horvátország még nem tagja az euróövezetnek, az ottani pénznem, a kuna azonban 2020. július 10-től az euró előszobájának számító árfolyammechanizmus (ERM II) része. Az egyetértési megállapodás aláírása az egyik szokásos előkészítő lépés, amikor egy euróövezeten kívüli tagállam csatlakozni kíván az euróövezethez.

Az euróérmék előállításához kapcsolódó feladatok összetettsége miatt a csatlakozni szándékozó tagállamoknak jóval azelőtt el kell kezdeniük a felkészülést, mielőtt ténylegesen is bevezetnék az eurót. Ennek várható időpontja 2023. január 1-je.

A most aláírt megállapodás aláírásával Horvátország megkapja az eurótesztérmék veréséhez szükséges műszaki dokumentációt. Az EB és az euróövezet nemzeti pénzverdéi is átruházzák Horvátországra a szükséges szerzői jogokat és pénzverési eszközöket.

Az eurózónába jelenleg 19 ország tartozik, a horvátok lesznek a huszadikak, majd Bulgária lehet 2024-ben a 21. a sorban. 

A kimaradó országok – Dánia, Magyarország, Csehország, Lengyelország, Románia, Svédország – közül a dánokat nem terheli az a kötelezettség, hogy bevezessék az eurót, ugyanis a csatlakozásukkor ezzel a feltétellel léptek be. Magyarországon továbbra sincs céldátum a bevezetésre. 

Rovatok