Index Vakbarát Hírportál

Újra támadnak az üdülési jogos csalók

2021. szeptember 13., hétfő 13:39

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fokozott óvatosságra int, mert újra félrevezető tájékoztatásokkal keresik fel az üdülésijog-tulajdonosokat, ezért csapdába eshetnek, akik nem körültekintőek üdülési joguk eladásánál.

Az utóbbi időszakban egyre több panasz érkezett a versenyhivatalhoz, amelyek alapján úgy tűnik, az üdülési joguktól megszabadulni vágyók félrevezetése és kihasználása újabb lendületet vett

–  írták a GVH hétfői közleményében.

Az érintetteket elsősorban telefonon keresik meg, azzal a sokat ígérő ajánlattal, hogy egy magánszemély készpénzben megvásárolja tőlük jogosultságukat. A telefonáló időnként egy üdülési jogos károsultakat segítő, érdekképviseleti civil szervezet nevében mutatkozik be. A személyes találkozóra a csalók már előkészített szerződéssel érkeznek, amelyben azonban a vevő immár egy vállalkozás, a fizetés pedig nem készpénzben, hanem a cég által üzemeltetett vásárlási rendszerben levásárolható kreditben történik.

A fogyasztókat rendszerint azonnali döntésre ösztönzik, és több százezer forintos díjat fizettetnek meg a rendszerbe történő belépésért, az itt elérhető áruk pedig sokszor túlárazott és silány minőségű termékek. Az üdülési jog ráadásul mindezek ellenére sem kerül át a vevő cég nevére, így a fenntartási költségek továbbra is a becsapott fogyasztókat terhelik.

A versenyhatóság az üdülési jogukat értékesíteni vágyóknak azt javasolja: minden ajánlat esetén alaposan tekintsék át a felkínált feltételrendszer részleteit, szerződéskötés előtt pedig alaposan tájékozódjanak az érintett vállalkozások megbízhatósága és fogyasztói értékelése felől. Fontos, hogy a fogyasztók a személyes találkozókon se engedjenek az esetleges nyomásgyakorlásnak.

A GVH emlékeztet, hogy a hasonló típusú, jogsértő magatartást folytató cégek felelősségre vonása mindig nehéz a hatóságok számára, mivel számos módszerrel (felszámolás, végelszámolás, átnevezés, vagy tagcsere) igyekeznek elkerülni a számonkérést.

Rovatok