Index Vakbarát Hírportál

Nem publikálja tovább rangos jelentését a Világbank, mert kiderült, hogy az egész egy csalás

2021. szeptember 17., péntek 18:55 | aznap frissítve

Abbahagyja a Doing Business címet viselő, az országokat a vállalkozások működtetése alapján értékelő jelentését a Világbank, miután a vizsgálatok szerint a vezetőség utasítására a készítők meghamisították a jelentéshez használt adatokat – számolt be az Al Jazeera alapján a Világgazdaság

Az adatokkal kapcsolatos szabálytalanságokat vizsgáló bizottság szerint a listán Kína hét hellyel került feljebb a változások eredményeként, miközben a jelentés készítőire nyomást gyakorolt a Világbank akkori elnöke, Jim Yong Kim és az akkori vezérigazgató, Krisztalina Georgieva, aki jelenleg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője. 

Mivel a bank jelentős tőkét igyekezett bevonni Kínától, a 2018-as jelentés hét helyezéssel javította az ázsiai ország pozícióját. A változások azonban Azerbajdzsánt, Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket is kedvezőbb fényben tüntették fel a valódi adathoz képest. 

A szervezet egyik szenior vezetője elismerte: az adatokon geopolitikai okokból változtattak, amit Georgieva később meg is köszönt neki mint a multilaterializmus érdekében tett lépést. Ez azt jelentette a vezető szerint, hogy nem dühítették fel Kínát a tőkebevonással. 

A most nyilvánosságra hozott vizsgálat szerint a kutatók tisztában voltak a lépés helytelenségével, azonban féltek a büntetéstől Simeon Djankov részéről, aki Georgievának dolgozott. 

Az IMF vezetője, Krisztalina Georgieva nem ért egyet a vizsgálat eredményével, illetve annak személyére vonatkozó megállapításaival. 

Rovatok