Index Vakbarát Hírportál

Többmilliós bírságot szabott ki a GVH az Ékszer TV-re

2021. szeptember 28., kedd 11:48

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértőnek találta az Ékszer TV járvány elleni védőeszközöket árusító műsorait, ezért 85 millió forintos bírságot szabott ki az Emporia Style Kft.-re, amely a műsort üzemelteti – közölte kedden a GVH az MTI-vel. 

A közlemény arról ír, hogy a hivatal lezárta azt a vizsgálatot, melyet az Ékszer TV koronavírus-járvánnyal kapcsolatos műsorai miatt folyatott le. A műsor még a pandémia első hullámának idején, 2020 tavaszán országos tévécsatornákon értékesített a védekezéshez szükséges eszközöket, például kéztisztító gélt, légzésvédelmi maszkot és immunerősítő vitamint. 

A versenyhatóság arra a megállapításra jutott, hogy valótlanok voltak az adásban látható kedvezmények. Többek között a műsorban hirdetett kéztisztító csomag majdnem 60 ezer forintos árról indult, az eljárás azonban feltárta, hogy fiktívek a kiindulóárak, mivel a cég korábban soha nem alkalmazta őket.

A GVH szerint a műsor nézőinek sürgetése is jogsértőnek bizonyult: a fogyasztókat többek között visszaszámláló óra, illetve a termékek korlátosságának, készlethiányának sulykolása is a mihamarabbi vásárlásra biztatta. 

Rovatok