Index Vakbarát Hírportál

Csaknem 20 milliárd forinttal csökkent a kórházak adósságállománya

2021. szeptember 28., kedd 07:54

Augusztusban csaknem 19 milliárd forinttal, 46 milliárdról mintegy 27 milliárdra csökkent a magyar állami kórházak adóssága a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint, írta a Napi.hu.

Idén az állami kórházak lejárt tartozása tetemes volt: július végéig a növekedés havi átlaga meghaladta az ötmilliárd forintot.

Ehhez képest az augusztusi MÁK-adat nagy meglepetés.

Szakértők szerint a 19 milliárdos csökkenés 9 milliárdját indokolja a gyógyító-megelőző ellátásban részt vevő egyetemek alapítványi tulajdonba kerülése, így az ott keletkező adósság eltűnt az államkincstár soraiból.

A Covid miatt augusztusban az intézményeknek juttatott összeg nagysága nem ismert, csak vélelmezhető, hogy jóval több pénzről lehet szó, mint ami a tartozások 10 milliárdos csökkenéséből látszik. Szakértői becslések szerint akár 25 milliárdnyi pluszforrást is kaphattak a kórházak. Csakhogy a pluszkiadások nagy része bér jellegű kifizetés volt – ügyeletek, hétvégi oltások –, így nem is jelent meg az államkincstári adatokban csökkenésként.

A címkézés nélkül kapott pluszpénz bér jellegű kifizetéseken felül megmaradt részét, a mintegy tízmilliárdot valószínűleg rezsitartozásokra és privilegizált beszállítók kifizetésére fordíthatták az intézmények.

Rovatok